Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

V Novem mestu festival in nagrada kratkih zgodb

Za nagrado novo mesto short so nominirane kratkoprozne zbirke Zgodbe nekega slabiča, Ko jebe, Tujci in Obvoz.
Lani je nagrado novo mesto short prejel Carlos Pascual za Nezakonito Melanholijo. FOTO: Ema Koncilija
Lani je nagrado novo mesto short prejel Carlos Pascual za Nezakonito Melanholijo. FOTO: Ema Koncilija
23. 8. 2022 | 16:31
2:59

V Novem mestu se drevi začenja petdnevni festival pripovedovanja in kratke zgodbe Novo mesto short. Med festivalom bodo po pogovoru z nominiranci v petek zvečer razglasili nagrajenca za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta. Za nagrado novo mesto se potegujejo Kazimir Kolar, Tomaž Kosmač, Manka Kremenšek Križman in Franci Novak.

Med festivalom, ki ga založba Goga pripravlja z Društvom slovenskih literarnih kritikov, bodo pripravili dva pripovedovalska večera, gostili bodo splitski festival kratke zgodbe Pričigin in pripravili pogovor na temo spomina na potovanja v času pred družbenimi omrežji, je vodja festivala Jedrt Jež Furlan povedala za STA.

Pogovarjali se bodo tudi z nominiranci in za konec festivala pripravili še zajtrk s prejemnikom novomeške nagrade za najboljšo zbirko kratkih zgodb.

image_alt
Knjige, glasba in gledališče v starem mestnem jedru

Po podatkih novomeške založbe Goga bo tradicionalni festival kratkih zgodb potekal na dvorišču novomeškega gradu Grm. Drevi ob 20. uri ga bodo začeli s pripovedovalskim večerom. Predstavili bodo prevod knjige Zgodba zgodb neapeljskega zbiratelja pravljic iz 16. stoletja Giambattista Basileja. Sodelovali bodo Ana Duša, Rok Kušlan, Katja Preša in Boštjan Napotnik.

V sredo ga bodo nadaljevali s pripovedovalskim večerom na temo poguma. Sodelovali bodo pripovedovalci Ahmed Burić, Boštjan Narat, Mima Simić in Anja Zag Golob.

V četrtek zvečer bodo gostili omenjeni splitski festival kratke zgodbe Pričigin in pripravili pogovor na temo spomina na potovanja v času pred družbenimi omrežji, na katerem se bo Mima Simić pogovarjala z Moniko Herceg, Nikolom Kuprešaninom in Noro Verde.

V petek zvečer bodo pripravili pogovor z vsemi štirimi nominiranci in podelili omenjeno nagrado. Festival kratke zgodbe bodo v soboto dopoldne končali z zajtrkom z letošnjim nagrajencem.

Vstop na omenjene prireditve je brezplačen. Festival so med drugimi podprli Mestna občina Novo mesto, Društvo novomeških študentov, Javna agencija za knjigo RS in Društvo slovenskih literarnih kritikov.

Za nagrado novo mesto za najboljšo kratkoprozno zbirko so sicer letos nominirani Kazimir Kolar z zbirko Zgodbe nekega slabiča (Litera), Tomaž Kosmač z zbirko Ko jebe (Beletrina), Manka Kremenšek Križman z zbirko Tujci (Cankarjeva založba) in Franci Novak z zbirko Obvoz (LUD Literatura). Nagrado podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine