70. let Akademske folklorne skupine France Marolt

Cankarjev dom, Ljubljana. Koncert nocoj ob 19.30.
 
Fotografija: Akademska folklorna skupina France Marolt. FOTO: Arhiv Cankarjevega Doma
Odpri galerijo
Akademska folklorna skupina France Marolt. FOTO: Arhiv Cankarjevega Doma

Akademska folklorna skupina France Marolt bo sedemdeseti jubilej obeležila s svečanim celovečernim folklornim koncertom Nikrmana v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nocoj ob 19.30.

Folklorno skupino je leta 1948 ustanovil prvi slovenski etnomuzikolog France Marolt. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja slovenske folklorne zasedbe, ki se pri nas najbolj sistematično ukvarja s slovensko folklorno dediščino in jo redno predstavlja doma in v tujini.
 

Vsebinsko vodilo bodo staroverski rituali


Kot napovedujejo ustvarjalci, bo nocojšnji koncert v znamenju novih pristopov v folklorni dejavnosti, vsebinsko vodilo pa bodo staroverski rituali, ki bodo tokrat prvič odrsko poustvarjeni. Staroverci, imenovani tudi naravoverci so bili predvsem v severnozahodnem delu Slovenije prisotni še v drugi polovici preteklega stoletja. Verska ločina, ki je častila naravo in njene danosti, je svoje prošnje in obrede namenjala Nikrmani, prasili, po kateri so poimenovali nocojšnji koncert.

Predstavo sestavljajo izbrani rituali, ki so bili še pred kratkim varovana skrivnost. V folklorno plesno podobo bodo vpletene ritualne prošnje, čaščenje in manipulacije s svetlobo, soncem, vodo ter rodnostjo narave in žensk. Štiri koreografije z naslovi Kličem sonce, Sonce v snegu, Kamen-železo in Rog obilja so pod vodstvom dr. Tomaža Simetingerja oblikovali mladi slovenski koreografi: Anže Kerč, Anja Cizel, Sašo Žepuhar in Mojca Kostanjevec.

S plesnimi koreografijami se bodo odmaknili od tradicionalnih zasnov in pristopov v folklorni produkciji ter poskušali angažirano odgovoriti na ključna vprašanja (po)ustvarjanja konceptov plesne kulture na Slovenskem. Na odru se jim bo pridružil tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič.

Komentarji: