Kobalovi Profesionalci espe niso Kobalovi

Slovensko ljudsko gledališče Celje je umaknilo s sporeda predstavo, za katero se je izkazalo, da gre za delo Italijana Alda Nicolaja.
Fotografija: Boris Kobal, sicer direktor Šentjakobskega gledališča, naj bi delo italijanskega avtorja predstavljal kot svoje. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Boris Kobal, sicer direktor Šentjakobskega gledališča, naj bi delo italijanskega avtorja predstavljal kot svoje. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Celje – Komedija Profesionalci espe, ki jo je na natečaj za žlahtno komedijsko pero prijavil Boris Kobal kot svoje avtorsko delo, je v resnici delo italijanskega avtorja Alda Nicolaja, so sporočili iz SLG Celje.
 
»Pri preverjanju se je izkazalo, da je bilo opozorilo utemeljeno. Predstavo smo zato nemudoma umaknili s sporeda in z zadevo seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja,« so še zapisali v SLG Celje.
 
Predstava sicer ni dobila nagrade za žlahtno komedijsko pero, je pa bila med tremi najboljšimi, so sporočili lani novembra pred premiero Profesionalcev espe. Danes so dodali, da je eden izmed pogojev na natečaju za izvirno slovensko komedijo ta, da so »moralno in pravno za izvirnost komedije odgovorni avtorji«.
 
Boris Kobal je za Delo dejal le, da komentarjev ne bo dajal, »dokler se stvari ne razčistijo«.

Komentarji: