Mini teater v 2018/19: Družina, ki hoče spojiti nemogoče

Direktor Robert Waltl napoveduje vznemirjajoče, celo obscene teme
Fotografija: Predstavi Zgodovina nasilja in Vsi ptice bo režiral Ivica Buljan. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Predstavi Zgodovina nasilja in Vsi ptice bo režiral Ivica Buljan. Foto Tomi Lombar

Kako ste naslovili prihodnjo ­sezono v vaši hiši in zakaj tako?


Mini teater je umetniški, demokratičen in kritičen forum, v katerem predstavljamo narative in vabimo gledalce, da izrazijo svoja stališča. Zakaj smo izbrali tako vznemirjajoče teme, kot so fizične in duševne zlorabe, vprašljive definicije etičnega izvora, vprašanje terorizma, tako obscene teme, ki so v središču zanimanja sodobnih umetniških praks? Gledališče je vse kaj drugega kot varen prostor in namerno sproža konfrontacijo.


Kateri bodo po vašem mnenju trije najodmevnejši projekti?


V avtobiografskem delu Zgodovina nasilja z rekonstrukcijo travmatične noči francoski avtor Édouard Louis ustvari besedilo, ki je osebna in prodorna družbena analiza časa, hrepenenja, migracijskih vprašanj in rasizma. Vsi ptice, eno izmed vznemirljivejših svetovnih dramskih besedil prejšnje sezone, je napisal Wajdi Mouawad, avtor libanonskega rodu iz Quebeca. Na podlagi zgodbe o judovski družini z mednarodnimi koreninami iz globine zgodovine vznikne lik ujetega in papežu v dar izročenega muslimanskega diplomata, ki se je prisiljen pokatoličaniti. Obe sodobni besedili bo režiral Ivica Buljan. Sam bom postavil predstavo naše najpomembnejše avtorice Svetlane Makarovič o Korenčkovem palčku.


Kako boste krmarili med klasiko in sodobnostjo znotraj različnih zvrsti?


Naša trdna odločitev je ustvarjati sodobno umetnost.


Katere sodelavce ste prvič povabili na oder?


Nina Rajić prvič režira pri nas, načrtujemo sodelovanje z mladimi igralci, ki so pred kratkim končali šolanje na AGRFT, z mlado angažirano vizualno umetnico Andrejo Knezović in Borisom Vlastelico iz glasbene skupine Repetitor, z nami bo tudi svetovno znani scenograf Aleksandar Denić. Prvič bo pri nas režiral angleški lutkovni umetnik Steve Tiplady, ki postavlja Andersenovo Deklico z vžigalicami.


Krstne izvedbe, praizvedbe na vašem odru?


Naš razred raziskuje temne strani poljske in evropske zgodovine. Zgodovina nasilja je pravkar imela premiero v berlinskem Schaubühnu v režiji Thomasa Ostermeierja, besedilo Vseh ptic je razglašeno za najboljše besedilo v francoskem jeziku v tej sezoni. Na oder prinašamo aktualna in vrhunska dela.


Koprodukcije?


Predstava Naš razred, s katero bomo 2. septembra odprli jubilejno, 20. sezono, je nastala v koprodukciji s PG Kranj in MG Ptuj. Z MG Ptuj pripravljamo dramo Božiček Conorja McPhersona, enega izmed najboljših sodobnih irskih dramatikov in režiserjev.


Načrtujete kakšno novost?


Vsaka sezona je novost in presenečenje v sklopu slovenske gledališke produkcije. Lahko zagotovim, da ob dvajsetletnici pripravljamo veliko programskih presenečenj, tudi obnovo naših novih prostorov.


Koliko predstav ostaja na odru iz prejšnjih sezon?


Dvanajst naših predstav iz postdramskega programa in 13 ponovitev iz programa za otroke in mladino.


Zakaj naj gledalec izbere prav vaše gledališče?

Dvajset let je minilo, odkar smo ustanovili Mini teater. Najprej kot »kompanijo« dveh, danes pa smo velika družina, katere člani ne živijo samo v Sloveniji. Skupaj sledimo usmeritvi, ki hoče spojiti nemogoče: refleksivno umetnost s priljubljenimi zgodbami.
 

Komentarji: