Mojster migracije smeha

Zvečer bo v Hali Tivoli nastopil kanadski komik iz Hollywooda.
Fotografija: Russell Peters - kanadski komik/ izvorno ime datoteke: russell.jpg FOTO: Arhiv Organizatorja/
Odpri galerijo
Russell Peters - kanadski komik/ izvorno ime datoteke: russell.jpg FOTO: Arhiv Organizatorja/

Kanadski stand up komik in igralec Russell Peters na turneji predstavlja šov Deported (Deportirani) na temo migracij ter rasnih in kulturnih stereotipov. Rad se tudi pošali o svoji ­anglo-indijski vzgoji.

Russell Dominic Peters anglo-indijskih korenin je z leti postal eden najbolj prepoznavnih in najbolje plačanih komikov na svetu, ki polni velike in znamenite dvorane. V okviru svetovne turneje bo s šovom Deported (Deportirani) zvečer nastopil v ljubljanski Hali Tivoli. Že nekaj časa živi in dela v Hollywoodu. Pred časom je v šali dejal: »Zdaj, ko je Trump predsednik, imam veliko možnosti za deportacijo.« Glede na to, da prihaja v ­Slovenijo, iz katere je emigrirala sedanja ameriška prva dama, bo gotovo slišati tudi kakšno na to temo.

Je prvi komik z lastnim stand up šovom na Netflixu Notorious, ki ga je imel leta 2013. Njegovi nastopi so prepleteni s temami nacionalne identitete, rasnih in kulturnih ­stereotipov ter čedalje pogosteje tudi migracij. Slednje so osrednja tema njegovega aktualnega šova.




 

Zvezda med komiki


V nastopih se ne izogne dogodiv­ščinam, katerih glavni junak je njegov pokojni indijski oče. Ta je v Torontu delal kot zvezni inšpektor za meso in Peters obvezno poleg očetovih vzgojnih ukrepov pripoveduje občinstvu njegove službene dogodivščine. Hkrati vztrajno primerja indijsko vzgojo z vzgojo v drugih kulturnih okoljih.

Spada med prvih deset stand up komikov na svetu in je zagotovo največji zvezdnik med tistimi, ki so doslej obiskali Slovenijo. Njegov viralni uspeh ga je izstrelil med svetovne zvezde. Z neutrudnim delom, televizijskimi nastopi, videi in filmi redno utrjuje svojo prisotnost med najboljšimi komiki na svetu. Na tej turneji je še bolj oseben, neposreden in si želi sodelovanja občinstva. Pravi, da je len, in si ničesar ne zapisuje, zato so njegove predstave sveže in polne presenečenj, včasih preseneti »še samega sebe«. Običajno je tretjina predstave improvizacijske, kar naredi vsak šov edinstven.

Ta 47-letni komik, scenarist, igralec in didžej je trenutno eden najuspešnejših in najbolje plačanih komikov na svetu, ki zlahka razproda še tako velike dvorane. Ker je bil v otroštvu pogosto tarča nasilnežev, je začel trenirati boks, nedavno pa je dobil moder pas v džiudžitsu. Tudi svoje zgodbe o odraščanju redno vpleta v stand up nastope. Preden je postal komik, je bil priznan didžej v Kanadi. Pre­obrat v njegovi karieri je bil posnetek iz kanadske televizijske serije Comedy Now!, ki ga je nekdo brez njegove vednosti dal na youtube in je postal uspešnica. Od takrat mu je šlo le na bolje.
 

Kaj počnete?


Zdaj se po odmoru, ki si ga je vzel predlanskim po snemanju zadnje posebne oddaje Almost Famous za Netflix, vrača na odrske deske. Vmes je igral v lastni komični televizijski seriji The Indian Detective (v družbi priznanih igralcev in igralk, kot so William Shatner, Anupam Kher in Christina Cole), ki jo je prav tako posnel za Netflix.

Ker Russell še ni bil v Sloveniji, je organizatorju nastopa, stand up komiku Tinu Vodopivcu, povedal, da je vedel, da obstaja, »a še nisem imel priložnosti nastopati pri vas. Težava Američanov je v tem, da podcenjujejo ostali svet in hitro pozabijo, da drugi razumejo angleščino, a Američani po večini ne znajo drugih jezikov ... V Slovenijo bom prišel dan pred nastopom, da bom lahko razi­skal, kaj Slovenci počnete, poleg tega, da poročate o milijonarjih s čudno frizuro. Počaščen sem, da bom prišel v vašo državo in prvič nastopal.«



Komentarji: