Predstavitvena informacija

Zakaj se moramo več smejati

Človek se prvič nasmehne že kmalu po rojstvu, ko se pomena smeha še niti ne zaveda. Spremlja nas vse življenje in znan je rek, da je smeh pol zdravja.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Ste se kdaj vprašali, kaj ta rek pomeni, ali opazovali, kako smeh vpliva na vas? Je del pristne človeške nravi in dokazano je, da ima številne dobrodejne fizične, psihične in čustvene učinke. Naštevamo jih le nekaj.

Krepitev imunskega sistema
Smeh naj bi v našem organizmu spodbujal rast števila protiteles ter ga s tem ščitil pred prehladi in drugimi obolenji. Dober je tudi za prekrvitev in mišice, zlasti obrazne in tiste v trebušnem predelu, obenem pa z njim kurite kalorije.

Učinkuje proti stresu
Vas mučita stres in tesnoba? Ne jemljite vsega tako resno. Humoren pristop k težavam in zagatam vam bo olajšal vsakodnevne skrbi in razvil pozitivnejši pogled na svet. Ob smehu se namreč sproščajo hormoni sreče, ki izboljšajo počutje in razpoloženje. Tako ne boste več čustveno napeti za vsako malenkost pa tudi vaše telo bo bolj sproščeno – po tem, ko se nasmejete, naj bi namreč fizična sproščenost trajala še vsaj 45 minut.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images


Povezovanje
Smeh je tudi nalezljiv in se kaj hitro s posameznika razširi na skupino. Zabavni ljudje hitro pridobijo pozornost in občudovanje drugih, s tem pa pripomorejo, da se lažje sprostijo in je led v skupini prebit.



Premaguje nelagodje
Gotovo ste se že znašli v situaciji, ko vam je kaj nerodno spodletelo ali je pogovor v skupini povsem zamrl. Takšne situacije znajo biti zoprne in povzročiti nelagodje, a rešimo jih lahko s šalo na svoj račun ali zabavno anekdoto, ki bo kočljivi položaj takoj razbremenila.

Matiček se ženi Foto: Peter Uhan
Matiček se ženi Foto: Peter Uhan


Krepi privlačnost in spodbuja domišljijo
Veliko ljudi med lastnostmi, ki jih privlačijo pri drugih, še posebej izpostavljajo smisel za humor. Ker imamo različne okuse, se vsi seveda ne bomo smejali istim rečem, vsekakor pa nas tisti, ki skozi življenje stopajo z nasmehom in znajo tudi najtemnejše trenutke prebroditi s humorjem in optimizmom, hitreje in lažje očarajo, saj delujejo ne le zabavni, temveč tudi samozavestni. Bister smisel za humor je tudi odraz inteligence in bujne domišljije, saj izpostavlja stvari, reference, metafore, na katere niti ne pomislimo.