Dobrodošli 2020

»Film« o Mefu v 13 pesmih in slikah, kot jih vidijo v Fotoklubu Portorož
Fotografija: Veter z juga je ena od fotografij iz koledarja Dobrodošli 2020 Fotokluba Portorož. Foto Fotoklub Portorož
Odpri galerijo
Veter z juga je ena od fotografij iz koledarja Dobrodošli 2020 Fotokluba Portorož. Foto Fotoklub Portorož

Izola - Člani piranskega Fotokluba Portorož so v Ljubljanski ulici presenetili javnost z domiselnim koledarjem za 2020 z naslovom Dobrodošli 2020, v katerem so na izviren način predstavili svoje delo, predvsem pa izolskega kantavtorja, novinarja in izjemnega tekstopisca, Ježkovega nagrajenca Draga Misleja Mefa. Gre za poskus vizualizacije 13 izbranih in znanih Mefovih pesmi, ki jih izvajajo različni izvajalci in so bili hit v slovenski popularni glasbi.

Razstava fotografij članov Fotokluba Portorož iz koledarja Dobrodošli 2020 v Izoli, Plac Izolanov. Foto Boris Šuligoj
Razstava fotografij članov Fotokluba Portorož iz koledarja Dobrodošli 2020 v Izoli, Plac Izolanov. Foto Boris Šuligoj


»Izjemno domiseln korak, saj so morali na nek način s posameznimi fotografijami predstaviti vsebino pesmi. Uporabiti so morali vse elemente filmskega ustvarjanja, od režije, scenografije, kostumografije, osvetljevanja in postprodukcije do igre in seveda fotografije, še glasbo so uporabili na sobotni opoldanski predstavitvi. Za vsako pesem so morali posneti »film« v eni fotografiji,« je  letošnjo letno inventuro ambicioznih fotografov Fotokluba Portorož opisal in ocenil režiser, fotograf in snemalec Ubald Trnkoczy.

Nastop kitarista Elvisa Šahbaza na Placu Izolanov. Foto Boris Šuligoj
Nastop kitarista Elvisa Šahbaza na Placu Izolanov. Foto Boris Šuligoj


Klub, v katerem je v dosedanjih 22 letih ustvarjalo čez 200 fotografov in šteje v povprečju kakih 30 članov, med njimi tudi nekaj vse bolj umetniško obetajočih, si vsako leto postavi izviren način predstavitve svojega ustvarjanja, nekakšno letno inventuro ali piko na i. Včasih to opravijo z razstavo, nekajkrat so ustvarjali in reinterpretirali znana dela velikih slikarskih mojstrov (lani Kofetarico Ivane Kobilice), pred tem Da Vincijevo Zadnjo večerjo, Rembrandtovo Nočno stražo, pa Manejev Zajtrk na travi, ali zaigrali zgodbo o Tartinijevem Vražjem trilčku, Zgodbo o soli...

Pot domov Foto Fotoklub Portorož
Pot domov Foto Fotoklub Portorož


Letos so se že v začetku leta odločili, da bodo vizualizirali znane pesmi Draga Misleja Mefa. Čakalo jih je nelahko delo, saj so šele kasneje spoznali, da je izolski mojster besede od 80-tih let napisal več kot 500 pesmi, od katerih je vsaj desetina uspešnic.

Dobrodošli v Bife pri Kralju Foto Fotokklub Portorož
Dobrodošli v Bife pri Kralju Foto Fotokklub PortorožPotem je sledilo dolgo obdobje priprav, izbire scene, igralcev, kostumov..., pri čemer je sodelovala večina članov. Zato so fotografije s koledarja plod skupinskega dela in nosijo podpis Fotokluba Portorož, kajti pritisniti na sprožilec je bil največkrat še najmanj zahteven delček ustvarjanja.

Predstavitev koledarja Dobrodošli 2020. Z desne: predsednik Fotokluba Portorož Jadran Rusjan in Drago Mislej Mef. Foto Boris Šuligoj
Predstavitev koledarja Dobrodošli 2020. Z desne: predsednik Fotokluba Portorož Jadran Rusjan in Drago Mislej Mef. Foto Boris Šuligoj


Na koledarju 2020 so uprizorili pesmi kot so Dobrodošli (Prizma), Portorož 1905 (Bazar), Anita ni nikoli (Halo), Lahko noč, Piran (Anika Horvat), Kar je res, je res (Faraoni), Črta (Slavko Ivančič), Veter z juga (Tinkara Kovač), Pot domov (Marina Martensson in Mef), Ti si se bal (Lara Baruca)... Na vsaki hrbtni koledarski strani pa je tudi 13 besedil Mefovih pesmi.
Koledar in fotografije so predstavili na razstavi v Placu Izolanov v Ljubljanski ulici, čez nekaj tednov jih bodo predstavili še v Piranu in kasneje v Kopru. Ob tem dogodku seveda ni manjkalo dobre glasbe, za katero sta poskrbela kitarist Elvis Šahbaz in pianist Dean Semolič.

...
...


Sicer pa bodo koledarje v nedeljo preselili v ljubljanski Cankarjev dom in bodo na voljo tudi obiskovalcem nedeljskega koncerta Draga Misleja Mefa. Mef pelje na koncert za cel avtobus nastopajočih, ki bodo med drugim predstavili njegov novi album Ma ne že spet, na katerem so, kot pravi, bolj intimne, predvsem angažirane in protestne pesmi.

Lahko noč, Piran Foto Fotoklub Portorož
Lahko noč, Piran Foto Fotoklub Portorož

Preberite še:

Komentarji: