Novo mesto bo postalo pametno

Z mestno kartico do številnih storitev. Merili bodo tudi javno mnenje.
Fotografija: Danes so v Novem mestu v občinski stavbi na Rotovžu podpisali pogodbo o pristopu lokalne skupnosti k projektu Pametno mesto. Na fotografiji (z leve) Igor Bohorč, direktor strateške poslovne enote Telekom Slovenija, novomeški župan Gregor Macedoni in Gregor Potočar, direktor podjetja SAP Slovenija. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Danes so v Novem mestu v občinski stavbi na Rotovžu podpisali pogodbo o pristopu lokalne skupnosti k projektu Pametno mesto. Na fotografiji (z leve) Igor Bohorč, direktor strateške poslovne enote Telekom Slovenija, novomeški župan Gregor Macedoni in Gregor Potočar, direktor podjetja SAP Slovenija. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Novo mesto – Novomeška občina se je z današnjim podpisom sporazuma s Telekomom Slovenije in družbo SAP Slovenija vključila v projekt pametno mesto (Smart City). Gre za referenčno postavitev pametnega mesta, naslednje faze razvoja mest v okviru rešitev, ki jih omogoča t. i. internet stvari.

Rešitve so namenjene zvišanju kakovosti življenja in bodo Novomeščanom dostopne v dveh mesecih. Z njimi bodo lahko spremljali zasedenost parkirnih prostorov, meritve kakovosti zraka, porabo vode in energentov ... Predvidena sta razvoj pametne ulične razsvetljave in merjenje javnega mnenja o (ne)zadovoljstvu občanov z županom in občinsko upravo.Internet stvari omogoča povezovanje velikega števila naprav z vgrajenimi tipali, ki samostojno komunicirajo med seboj in z najrazličnejšimi aplikacijami.


Povezovanje z vsemi sistemi


»Prizadevamo si, da najnovejšo tehnologijo približamo našim občanom. S projektom ne bomo obremenili javnih financ,« je povedal župan Gregor Macedoni in dodal, da bo z mestno kartico, ki je že v uporabi, omogočeno povezovanje z vsemi sistemi, saj bo platforma, na katero bodo povezali še vse druge storitve.
Kaj v praksi pomeni parkirati v pametnem mestu, je razložil predstavnik Telekoma Igor Bohorič. Še preden bo voznik zapeljal na parkirišče, bo s pomočjo aplikacije na telefonu vedel, koliko parkirnih mest je prostih, za tiste, ki pametnih telefonov ne uporabljajo, pa bo ostalo vse po starem.

Komentarji: