Danes za osebna vozila zaprti cesta v Ukanc in Mangartska cesta

Za promocijski dan umirjanja prometa so se odločili po vzoru lanske uspešne izvedbe v dolini Vrata.
Fotografija: V Ukanc danes le peš, s kolesom ali z brezplačnim javnim prevozom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V Ukanc danes le peš, s kolesom ali z brezplačnim javnim prevozom. FOTO: Jure Eržen/Delo

Bohinj – Triglavski narodni park in parkovne lokalne skupnosti so za poletno sezono pripravili številne možnosti za obisk Biosfernega območja Julijske Alpe z uporabo javnega prevoza s ciljem zmanjšanja gostote prometa in s tem ohranjanja dostopnosti in privlačnosti narave za obiskovalce in domačine. Po vzoru lanskega uspešnega promocijskega dneva umirjanja prometa v dolini Vrata bodo danes, prvo julijsko soboto (v primeru dežja teden dni pozneje), podoben korak – torej celodnevno zaporo ceste – izvedli tudi v Ukancu v Bohinju in na Mangartski cesti do koče na Mangartskem sedlu, dostop bo omogočen z organiziranimi brezplačnimi prevozi in pohodniškimi izleti.


Omilitev pritiska motornega prometa


Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča zgolj v Julijskih Alpah, temveč v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo. Interes domačinov, turističnih delavcev, naravovarstvenikov in drugih deležnikov je omilitev pritiska motornega prometa, kar je povod za današnji promocijski dan umirjanja prometa. Njegov namen je obiskovalce spodbuditi k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov, hkrati pa upravljavcem podati pomembno izkušnjo pri vzpostavljanju trajnega okolju prijaznega režima na izjemno obremenjenih območjih TNP.

Mangartsko cesto bodo zaprli že nocoj. FOTO: Blaž Močnik
Mangartsko cesto bodo zaprli že nocoj. FOTO: Blaž Močnik


Prijazna alternativa


Danes bo torej ob 8. do 18. ure zaprt prometni dostop v Ukanc, obisk Ukanca in naprej slapa Savice pa bo omogočen z organiziranimi brezplačnimi prevozi in pohodniškimi izleti. »Svoje vozilo pustite na brezplačnem ali cenovno zelo ugodnem parkirišču v Bohinjski Bistrici in na Ribčevem Lazu ter se proti Ukancu odpravite peš, s kolesom ali z brezplačnim javnim prevozom, bodisi z avtobusom ali z ladjo na relaciji Ribčev Laz–Ukanc. Za osebna vozila bo dostop po cesti od križišča Ukanc do parkirišča pod slapom Savica možen le do 8. ure, pozneje bo dostop onemogočen tudi e-vozilom. Lastnikom nepremičnin in gostom, nastanjenim v počitniških kapacitetah v Ukancu, bo na promocijski dan omogočen prost dostop z osebnim vozilom. Potrudili se bomo, da zapora ne bo ovira za obiskovalce Ukanca, temveč bo namesto stresa ob prometnih konicah ponudila prijazno alternativo in pristno doživetje tega izjemnega območja v osrčju TNP,« so sporočili iz Turizma Bohinj.


Dostop omogočen gibalno oviranim


Mangartska cesta bo zaprta od petka od 22. ure do sobote do 18. ure, prvi javni prevoz do Koče na Mangartskem sedlu bo v soboto ob 5.30, zadnji v dolino pa ob 18. uri. »Vozila pustite na brezplačnem parkirišču v Logu pod Mangartom, dostop do Mangartskega sedla bo namreč onemogočen z osebnim vozilom, tudi z e-vozilom. Ves dan bo omogočen dostop z osebnim vozilom gibalno oviranim osebam, vendar le v času avtobusnega prevoza, neposredno za avtobusom, v izogib srečevanju z v nasprotno smer vozečim avtobusom. Pešci in kolesarji bodo imeli možnost družbe vodnika, poskrbljeno bo tudi za izposojo koles in kolesarske opreme,« pa pojasnjujejo v Turizmu Dolina Soče.

Komentarji: