Mirno, prijazno, čisto, ugodno in v objemu narave

Gorenjska plaža v Tržiču privablja tudi tuje goste in je zaradi preglednosti zelo primerna za družine.
Fotografija: Temperatura vode se v velikem bazenu povzpne do 27, v otroškem pa do 30 stopinj Celzija. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Temperatura vode se v velikem bazenu povzpne do 27, v otroškem pa do 30 stopinj Celzija. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ne le na Bledu in v Bohinju, Gorenjska v poletnih dneh ponuja še veliko možnosti za ohladitev in sprostitev. Ena takšnih je Gorenjska plaža v Tržiču, sodoben bazenski kompleks, ki šesto leto ne privablja le domačinov, temveč obiskovalce iz preostalih delov Gorenjske, Slovenije in tudi tujine.

»Gorenjska plaža je postala pomembno kopališče, saj obiskovalci vsak dan prihajajo iz več gorenjskih občin, opažamo pa tudi goste iz drugih regij in tujine. Najbolj so navdušeni nad čisto vodo in splošno čistočo na bazenu ter umestitvijo kompleksa v prostor, saj iz bazena lahko opazuješ okoliške hribe. Radi povedo, da je kopališko osebje prijazno in vedno pripravljeno pomagati,« pravi Jure Zadnikar iz podjetja Bios, ki upravlja kopališče.

Gostje so navdušeni nad umestitvijo kompleksa v okolje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Gostje so navdušeni nad umestitvijo kompleksa v okolje. FOTO: Leon Vidic/Delo


Z njim se strinja reševalec iz vode Jure: »To je prijeten, zelo pregleden objekt, primeren za družine, saj so starši lahko na enem mestu, pa imajo otroka ves čas pod nadzorom. Obiskovalci se vračajo zaradi miru, narave, čiste vode in prijaznega osebja.«
Na Gorenjsko plažo se rada vrne tudi štiričlanska družina iz okolice Kranja; navdušeni so nad kakovostjo vode (temperatura v večjem bazenu dosega 27, v otroškem pa tudi 30 stopinj Celzija), ponudbo za otroke (igrala na leseni ladji Fletnca), bližino brezplačnega parkirišča (tudi za avtodome), gostinsko ponudbo, hkrati je obisk cenovno ugoden – celodnevna družinska vstopnica (za štiri osebe) stane 13,5 evra.

Na bazenu potekajo različne dejavnosti: ravno ta teden otroški plavalni tečaj, v amfiteatru Gorenjske plaže bo še do nedelje letni kino (vsak dan ob 20.45), zadnji avgustovski dan bosta slovo od poletja popestrili zasedbi Big Foot Mama in Joške v'n. Za prihodnje leto načrtujejo več dejavnosti na bazenu, želijo pa si urediti še dodatne možnosti za otroke v amfiteatru.


Do konca počitnic


Kot nam pojasni reševalec iz vode, je največ obiskovalcev ob lepih in vročih koncih tedna ter med prazniki, dnevna konica pa je ravno ob križanju dopoldanskega in popoldanskega turnusa – med 14. in 16. uro. Da je letošnji obisk odličen, prikima tudi Zadnikar: »Lani je bil nekoliko manjši, našteli smo 20.626 kopalcev, letos jih je prišlo že več kot 13.000. Predvidevam, da bo sezona uspešnejša od lanske, seveda pa je to odvisno od vremenskih razmer avgusta.« Vreme je za letna kopališča ključno, dežne kaplje pa najbolj vztrajnih gostov zlepa ne prepodijo.

Večna tema in večna težava je upoštevanje kopališkega reda. FOTO: Leon Vidic/Delo
Večna tema in večna težava je upoštevanje kopališkega reda. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Bazen zapremo ob nevihti, ljudje ga morajo zapustiti. Sicer pa plavajo tudi v dežju. Med ploho počakajo, se skrijejo pod streho in se nato vrnejo. Seveda se kdaj zgodi, da predčasno zapremo vrata, a se s spletnimi objavami potrudimo, da so ljudje o tem obveščeni,« pojasni reševalec iz vode. Letos so Gorenjsko plažo odprli 19. junija. Upajo, da jim bo vreme naklonjeno in bodo lahko obratovali do 1. septembra, ko Tržič zaradi Šuštarske nedelje preplavi množica obiskovalcev od vsepovsod.


Tudi nočno kopanje


Koliko dela ima sploh reševalec iz vode? »Za zdaj nam, potrkajmo, še ni bilo treba reševati kopalcev iz bazena ali jih oživljati. Bolj običajne so nezgode na bazenski ploščadi – piki žuželk, odrgnine, ureznine, tudi kakšna razbita brada ali čelo. Večna tema in večna težava pa je upoštevanje kopališkega reda. Če ne bi bilo nas, bi bil kaos, tako pa se trudimo držati zdravo ravnotežje, koliko opaženih prekrškov še lahko dovolimo. Kopalci opozorilnih tabel pogosto ne upoštevajo, skakanja v vodo je kar precej, s tem imamo največ dela. Smo neke vrste policisti, bolj kot reševalci,« se nasmehne sogovornik.

Kompleks je zelo pregleden, starši imajo otroke vselej pod nadzorom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kompleks je zelo pregleden, starši imajo otroke vselej pod nadzorom. FOTO: Leon Vidic/Delo


Opaža, da so med tednom zjutraj – med 7. uro in 8.30 imajo tudi rekreativno plavanje – in dopoldne med obiskovalci predvsem starejši, denimo babice z vnučki, medtem ko je popoldne veliko družin in lokalne mladeži, ki tu rada preživlja počitniške dni. Ob petkih in sobotah je na voljo tudi nočno kopanje do 21. ure v nekoliko bolj romantičnem ambientu.
 

Komentarji: