Trilar in Bratuškova na popravni izpit

Predvolilni zaplet v Kranju: Upravno sodišče je primer liste dveh strank vrnilo v ponovno odločanje občinski volilni komisiji, ki ima za odgovor tri dni časa
Fotografija: Upravno sodišče v skupni listi Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja v nasprotju s kranjsko volilno komisijo ni videlo nič spornega.
Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Upravno sodišče v skupni listi Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja v nasprotju s kranjsko volilno komisijo ni videlo nič spornega. Foto Jože Suhadolnik

Kranj – Lista Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja ostaja v volilni igri za kranjski mestni svet. Upravno sodišče je v zadevi skupne liste kandidatov ugodilo njuni pritožbi in zadevo vrnilo v odločanje občinski volilni komisiji (OVK), ki je listama odrekla pravico sodelovanja na lokalnih volitvah, na katerih imata sicer tudi skupnega županskega kandidata – Iztoka Puriča.

Upravno sodišče, ki mu predseduje Jasna Šegan, je odpravilo odločbo kranjske OVK in ji naložilo, naj ugotovi oziroma se opredeli, »v čem, konkretno, obstajajo formalne pomanjkljivosti v imenu liste kandidatov in kako naj jih predlagatelja odpravita«. To morata storiti v treh dneh, OVK pa bo imela tako še vedno čas, da v zakonskem roku ponovno odloči, ali bo skupno listo potrdila ali zavrnila.Upravno sodišče se v obrazložitvi sklicuje na »drugačno interpretacijo zakonskega pravila o določanju imena za skupno listo kandidatov«, kadar le-to vložita skupaj dve ali več političnih strank. Sodišče je obenem sledilo tudi »drugačni uporabi zakonskega določila«, po katerem morajo OVK predlagateljem omogočiti, da v treh dneh odpravijo pomanjkljivosti. Kranjska OVK je zakon očitno interpretirala drugače, prav tako ji v sodnem postopku ni uspelo dokazati, da Lista Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja pomanjkljivosti ne bi mogla odpraviti v treh dneh.
 

Trilar: Grob poseg v volilno pravico


Foto Blaž Račič
Foto Blaž Račič


Trilar se za Delo ni želel izreči, ali gre v primeru OVK morda za nagajanje, še zlasti ne, za čigavo in kakšne zamere so bile vzrok zanj. »O tem kdaj kasneje,« je dejal in odločitev »svoje« OVK imenoval za slovenski precedens, saj se je »tako nesorazmeren in grob poseg v volilno pravico ljudi« tokrat zgodil prvič, je dejal. Doslej so OVK pomagale, dopisale, če kaj ni bilo v redu, ugotavlja Trilar, v tokratnem primeru pa so očitno obrnile ploščo. V vseh 25 letih v Sloveniji ni bilo podobnega primera, da bi katera od OVK listo kandidatov za občinski oziroma mestni svet zavrnila zaradi imena.
Naj spomnimo, da sta Trilar in Bratuškova za volitve stopila skupaj, oblikovala eno namesto ločenih list, jo »opremila« z logotipoma obeh strank Več za Kranj in Sab, obenem pa so se lotili tudi zbiranja podpisov volivcev. Trilar je za Delo zagotovil, da je bilo podpisov ob vložitvi kandidature dovolj, da pa so se vseeno odločili, da bosta uradna predlagatelja Sab in Več za Kranj. Nosilec liste je Trilar, zadnji na njej je Iztok Purič. Lista je v primeru, da ji upravno sodišče ne bi ugodilo, napovedala, da se bo obrnila na ustavno sodišče.

Upravno sodišče v Ljubljani je do včeraj prejelo šest pritožb (ljubljanska občina) zaradi postopkov, povezanih s kandidaturami za lokalne volitve, na treh zunanjih sodiščih pa še pet (Maribor dve in Nova Gorica tri), kar je skupaj trikrat manj od števila pritožb na volitvah leta 2014.

Komentarji: