Uspešen na razpisu, vendar posla ni dobil

Podjetje Domania toži občino Radlje ob Dravi in župana za poslovno škodo.
Fotografija: Zoper Alana Bukovnika, radeljskega župana, je podjetje Domania vložilo kazensko ovadbo in odškodninsko tožbo. FOTO: MATEJA CELIN
Odpri galerijo
Zoper Alana Bukovnika, radeljskega župana, je podjetje Domania vložilo kazensko ovadbo in odškodninsko tožbo. FOTO: MATEJA CELIN

Slovenj Gradec – Murskosoboško podjetje Domania zaradi izgubljenega dobička in stroškov prijave na razpis za izvajalca pomoči na domu toži radeljsko občino za skoraj 24 tisočakov. Župana je tudi kazensko ovadilo.

Sprti strani se včeraj v Slovenj Gradcu nista poravnali, sodišče pa je obravnavo prekinilo do pravnomočne odločitve v kazenski ovadbi, ki jo je poleg odškodninske zoper župana prav tako vložila Domania. V podjetju, ki ga vodi Alen Dominić, so odškodninsko tožbo zoper občino Radlje ob Dravi in župana Alana Bukovnika vložili, ker so bili na javnem razpisu za izvajanje socialnovarstvene storitve pomoči na domu med petimi prijavljenimi izbrani kot najboljši in najugodnejši ponudnik, občina jim je podelila koncesijo za opravljanje dejavnosti za deset let, potem pa se je zapletlo.

»Prejeli smo odločbo, ki je postala pravnomočna. Toda koncesijske pogodbe občina ni hotela podpisati. Tako so nam preprečili izvajanje storitve v radeljski občini,« pravi Dominić. »Znesek tožbe predstavlja predviden izgubljeni dobiček v desetih letih in stroške, ki smo jih imeli s prijavo na razpis.«

»Občina v celoti zavrača odškodninski zahtevek družbe Domania,« pravi odvetnica občine Irma Pavlinič Krebs. Župan Bukovnik pojasnjuje, da koncesijske pogodbe z Domanio ni podpisal, ker je tik pred zdajci ugotovil, da namerava podjetje za izvajanje pomoči na domu v Radljah ob Dravi najeti prostore, ki so v lasti brata podžupana Marjana Potnika. »Ocenil sem, da gre za navzkrižje interesov, zato takšne pogodbe nisem podpisal,« pravi Bukovnik. Prepričan je, da ga je Dominić kazensko in odškodninsko ovadil iz užaljenosti, ker v Radljah ni dobil posla. Domanii so ponudili več drugih lokacij, vendar za nobeno ni hotela slišati. Med drugim prostore v mrežnem podjetniškem inkubatorju, a so za sedež vztrajali pri nepremičnini v lasti Marjana Potnika. V Domanii trdijo, da so šele po razpisu izvedeli, kdo je lastnik stavbe, vendar se jim to ni zdelo sporno, saj podžupan Robert Potnik ni sodeloval v postopkih. Še poznali ga menda pred tem niso.

Občina je po zapletu z izborom izvajalca, ki so ga nujno potrebovali, ker center za socialno delo te naloge ni mogel več opravljati, izvajanje pomoči na domu naložila občinskemu zavodu za šport in turizem. Registrirali so ga še za področje sociale. S kakovostjo njihovega dela so uporabniki, katerih število raste, zadovoljni. Domania, največji pomurski koncesionar za pomoč na domu, ki mu tako ni uspelo razširiti dejavnosti v Radlje, v Dravski dolini izvaja pomoč na domu v občinah Ribnica na Pohorju in Podvelka. Koncesijo so hoteli pridobiti v vseh petih občinah, ki spadajo pod radeljsko upravno enoto.

Specializirano državno tožilstvo v okviru preiskave zoper Alana Bukovnika še proučuje zbrane dokaze. »Po naših informacijah obtožnega predloga še ni,« pravi Pavlinič Krebsova. Domania je župana kazensko ovadila zaradi suma jemanja podkupnine, saj naj bi izvajanje pomoči na domu pogojeval z odkupom deleža nepremičnine v občini.

Komentarji: