Čas, ko so upi postajali resničnost

Kako so praznovali 9. maj, ko je bila osvobojena Ljubljana in se je uradno končala druga svetovna vojna.
Fotografija: Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen

Enote VII. korpusa Jugoslovanske armade so po večdnevnih težkih borbah osvobodile prestolnico federalne Slovenije Ljubljano. Odpor sovražnika je bil zelo žilav, toda naši borci so ga v poletu zatrli in danes 9. maja 1945 so naše zmagoslavne čete vkorakale v mesto. – Tako so v Slovenskem poročevalcu, ki se je pozneje leta 1959 z Ljudsko pravico združil v časopis Delo, zabeležili deseto obletnico zmage nad fašizmom in nacizmom ter osvoboditev Ljubljane. »Ob prazničnem razpoloženju desetletnice osvoboditve Ljubljane, ko nam spomin, živ in svetal, odkriva sijajne dogodke ob zmagovito končani vojni, se z najglobljim spoštovanjem spominjamo predvsem tudi vseh tistih nepozabnih ljudi, ki so za zmago naših narodov, za svobodo našega ljudstva, darovali največ kar so imeli, svoje življenje.«Veličasten simbol trdne volje, braniti naš mir in svobodno graditi družbo. Tako so 10. maja 1975 v Delu naslovili članek ob trideseletnici zmage, ko so časopisu – glasilu socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije – priložili slavnostno prilogo in ob tem zapisali, da gre za »čas, ko so upi postajali resničnost«. Napovedali so osrednjo proslavo, ki se je zgodila na Trgu revolucije, današnjem Trgu republike, na katerem so takrat odkrili spomenik revolucije in pričakovali, kot so zapisali, blizu 140.000 ljudi iz vse Slovenije. Po proslavi si je bilo med drugim mogoče v slovenskem gledališkem muzeju ogledati razstavo Gledališče v osvobodilni vojni, v prirodoslovnem muzeju razstavo o izvoru človeka, v slovenskem šolskem muzeju pa razstavo Partizansko šolstvo na Slovenskem. V kinu Union so tisto popoldne vrteli Užičko republiko, v kinu Komuna kratke filme Jugoslavija danes, Film o Titu in Partizanski spomini, zvečer pa je bila na sporedu Dolina miru. V kinu Vič so tisti dan vrteli Peto zasedo, Balado o trobenti in oblaku in Ne joči, Peter, v Šiški Sedmino, v Slogi Čudoviti prah in v otroškem kinu Sava Pastirce.

Tudi deset let pozneje, 11. maja 1985 so v Delu napovedali najbolj množično praznovanje Ljubljane. »Kot je že tradicija, bo v okviru letošnjega 29. pohoda po poteh partizanske Ljubljane tudi vrsta tekmovalnih preizkušenj. Njim bosta namenjena sobotna popoldne in večer. Že ob 11.50 bo štart kolesarskega maratona, ob 16.50 se bo začela revija mladih kolesarjev, nato pa oba partizanska marša. Boji štafet po ljubljanskih ulicah bodo od 18.35 dalje – potem ko bo končan kolesarski kriterij, ob 20. uri pa se bo začel že 19. tek prijateljstva. Cilji vseh teh preizkušenj so na Ajdovščini, prijavljenih pa je na stotine ekip,« so zapisali na naslovnici časopisa, na kateri so zabeležili tudi Reaganov »veliki spodrsljaj«, ko je takratni ameriški predsednik v sklopu svoje zahodnoevropske turneje obiskal nacistično pokopališče v Bitburgu – ob 40. obletnici zmage nad nacizmom in fašizmom. V Moskvi so, kot so tedaj poročali v Delu, to razumeli kot »klofuto vsem protifašističnim silam«.

Mlajše generacije se mogoče sprašujete, zakaj po 60 letih tako množično, tako slovesno in veličastno še vedno praznujemo zmago nad nacifašizmom in konec druge svetovne vojne, so v Delu leta 2005, takrat že samostojnem časniku za samostojno Slovenijo, citirali predsednika Zveze združenj borcev NOB Janeza Stanovnika, ko je bila osrednja slovesnost na Kongresnem trgu. Stanovnik je dodal, da zato, ker je zmaga odredila tok moderne zgodovine. Po njegovih besedah to ni bila samo zmaga orožja, ampak predvsem zmaga volje, zmaga ideje in zmaga civilizacije nad silami barbarstva.
 

Komentarji: