Ikea v BTC še ne upa graditi

Teren bo julija očistila starih objektov, zaradi zapleta z novo cesto med Kajuhovo in Ameriško pa centra ne bo gradila pred letom 2019
Fotografija: Gradbišče za trgovino Ikea na robu BTC bo v juliju očiščeno vseh starih objektov. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Gradbišče za trgovino Ikea na robu BTC bo v juliju očiščeno vseh starih objektov. FOTO: Tomi Lombar

Ljubljana – Med Cilenškovo ulico in krožiščem pri Mercatorjevem hipermarketu na robu BTC je družba Ikea začela odstanjevati zadnja dva objekta, ki sta napoti bodočemu pohištvenemu trgovskemu centru te švedske multinacionalke.

Kot so predstavniki Ikee zapisali v sporočilu za stanovalce v omenjeni ulici na zahodni strani bodočega centra, bodo stavbi Živex in Lopa začeli rušiti sredi junija. Obljubili so jim, da bodo delo opravili najkasneje v štirih tednih. Ker so streho na Živexu začeli ročno odstranjevati konec preteklega tedna, je torej pričakovati, da bo delo s čiščenjem in izravnavo terena vred končano malo pred koncem julija. Ker jih bodo izvajali v neposredni bližini stanovanjskih hiš, so jim obljubili, da bodo kljub protihrupni in deloma tudi protiprašni ograji uporabili vse možne zaščitne ukrepe.


Vzroki za zamude


Čeprav so se dela zavlekla in bodo končana poldrugi mesec kasneje, kot so napovedali sprva, ne gre pozabiti, da so veliko časa izgubili zaradi postavljanja štirimetrske rabljene protihrupne ograje vzdolž Cilenškove ulice (zaradi snega), pa tudi napornega odstranjevanja objektov nekdanjih hladilnic in regalnih skladišč na jugozahodni strani območja. Tam so morali s streh najprej ročno demontirati več sto panelov, ki jih bodo uporabili na novem centru (za sončno elektarno), nato pa še več ton azbestne strešne kritine. Zatem pa odstraniti še betonske skelete vseh skladišč.


Načrti za naprej


Medtem ko bodo stanovalci Cilenškove drugo polovico poletja lahko končno zadihali in ne bodo več trpeli zaradi hrupa težkih gradbenih strojev in prašenja v svoji neposredni bližini, vodstvo Ikee čaka nova, še zahtevnejša naloga.
Zadnji ostanki nekdanjega Živexa na gradbišču za trgovino Ikea. FOTO: Tomi Lombar
Zadnji ostanki nekdanjega Živexa na gradbišču za trgovino Ikea. FOTO: Tomi Lombar

Tako občino kot državo bi morala z novo prometno študijo in tehnično dokumentacijo prepričati, da je gradnja trgovskega centra in izdaja uporabnega dovoljenja zanj možna tudi brez nove povezovalne ceste med Kajuhovo in Ameriško ulico. Torej da bi lahko center odprli in vanj začasno dostopali s Šmartinske ceste in po Ameriški ulici vse do končanja razlastitvenega postopka podjetja Protect GL v stečaju, katerega objekti so napoti glavni povezovalni cesti na južni strani območja.


Negotovost


Dokler je izdaja uporabnega dovoljenja vezana na dokončanje te ceste, pa centra s približno 30.000 kvadratnimi metri površin ne bodo začeli graditi. V vodstvu kljub temu zapletu upajo, da bodo 80 milijonov evrov vredni center začeli graditi najkasneje v letu 2019. Vse pa bo odvisno od tega, ali bo junijska vloga za spremembo izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta z alternativno rešitvijo uvozov in izvozov v center za MOL in državo sprejemljiva ali ne.
 

Komentarji: