Janez Jalen se vrača na Ig, pa koliščarji tudi

Na Ljubljanskem barju bo zraslo koliščarsko naselje, ki bo povezano z leseno potjo na kolih
Fotografija: Računalniška simulacija bodočega Interpretacijskega centra sredi Iga. Vir: Občina Ig Foto Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Računalniška simulacija bodočega Interpretacijskega centra sredi Iga. Vir: Občina Ig Foto Bojan Rajšek

Ig, Ljubljana – Ižanska občina namerava prihodnje leto začeti z gradnjo Interpretacijskega centra sredi občinskega središča, kakor tudi s postavitvijo Koliščarskega naselja na ižanskem delu Ljubljanskega barja. Prizore iz romana Bobri Janeza Jalna bo v živo mogoče videti najkasneje leta 2021, ko bo koliščarska vas na sotočju Ižice in Želimeljščice tudi uradno odprta. Vendar se zapleta z izdajo gradbenega dovoljenja.

Poleg ižanske občine v projektu sodelujejo še Znanstveno-raziskovalni center SAZU in krajinski park Ljubljansko barje ter kulturno ministrstvo.

Stara kašča, ki jo nameravajo temeljito obnoviti, bo sestavni del Interpretacijskega centra. Foto Bojan Rajšek
Stara kašča, ki jo nameravajo temeljito obnoviti, bo sestavni del Interpretacijskega centra. Foto Bojan Rajšek


»Za našo občino je to velik projekt in končno se bomo lahko oddolžili tudi pisatelju Jalnu. Kolišča so vpisana v seznam kulturne dediščine pri Unescu in prav je, da jih postavimo v naravni velikosti kot muzej na prostem,« je povedal ižanski župan Janez Cimperman. Uresničitev projekta bo stala 2,3 milijona evrov, pri čemer bo evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 1,59 milijona evrov, ostanek pa bo primaknila ižanska občina.


Narodni muzej prihaja na Barje


Objekt Interpretacijskega centra bo umeščen v samo trško jedro Iga, med obstoječe javne stavbe: občinsko stavbo, pošto, osnovno šolo, cerkev z župniščem in obzidjem, staro kaščo, kompleksom sodobnega centra Iga (s knjižnico, dvorano itd.) ter kmetijo z gospodarskim objektom. Po besedah Lavre Černigoj Blažko z ministrstva za kulturo je namen Interpretacijskega centra predstavitev ohranjanja biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine Ljubljanskega barja s stalnimi in začasnimi razstavami ter virtualno interpretacijo vsebin ciljnim skupinam javnosti. Cimperman dodaja, da bodo v objektu razstavljeni tudi predmeti, ki so jih našli na območju Iga in so zdaj shranjeni v Narodnem muzeju v Ljubljani.

Računalniška simulacija bodočega Interpretacijskega centra sredi Iga. Vir: Občina Ig Foto Bojan Rajšek
Računalniška simulacija bodočega Interpretacijskega centra sredi Iga. Vir: Občina Ig Foto Bojan Rajšek


Koliščarsko naselbino bo sestavljalo pet samostojnih objektov, od katerih bodo trije namenjeni ogledu in bodo ob obali jezera, dva pa na prostoru za njimi, na območju obstoječega močvirnega travnika. V objektih bo predstavljeno življenje iz obdobja koliščarjev in pa predstavitev ohranjanja biotske raznovrstnosti v času koliščarjev. V sami koliščarski naselbini so predvidena interpretacijska orodja, s katerimi bo predstavljeno življenje v času koliščarjev in njihovo naravno okolje.


Ig je že del Unesca


Posamezne objekte bo povezovala lesena pot na kolih, ki se bo nadaljevala v krožno pot okoli jezerskega območja, so sporočili s kulturnega ministrstva. Rekonstrukcija naselbine predstavlja koliščarsko vas iz tretjega tisočletja pred našim štetjem, z značilnim ambientom prazgodovinskih kolišč ob robu vodne površine.

Kolišča iz Unescove kulturne dediščine bodo postavljena v naravni velikosti, obljublja Janez Cimperman, župan občine Ig. Foto Bojan Rajšek
Kolišča iz Unescove kulturne dediščine bodo postavljena v naravni velikosti, obljublja Janez Cimperman, župan občine Ig. Foto Bojan Rajšek


Prva prazgodovinska kolišča na Ljubljanskem barju so bila odkrita ravno v okolici Iga. Leta 2011 sta bili dve skupini kolišč v okolici Iga tudi vpisani na Unescov seznam svetovne dediščine.

Za izvedbo projekta bo ižanska občina pridobila dve ločeni gradbeni dovoljenji, in sicer za Interpretacijski center in Koliščarsko naselje. Prvo dovoljenje bo izdala upravna enota predvidoma konec tega oziroma v začetku prihodnjega leta. Drugo dovoljenje bo izdalo ministrstvo za okolje in prostor. Občina zdaj zbira še zadnje dokumente in vlogo nameravajo oddati predvidoma spomladi prihodnje leto. Najprej bodo začeli graditi Interpretacijski center, v sklopu katerega bo tudi stara dotrajana kašča sredi Iga, ki jo nameravajo temeljito obnoviti.

Iz izpostave upravne enote Vič - Rudnik so včeraj za Delo potrdili, da za Interpretacijski center vodijo postopek izdaje gradbenega dovoljenja, ki pa je v fazi razpisa ustne obravnave, saj so se v sredo v postopek prijavili stranski udeleženci oziroma mejaši. »Gradbeno dovoljenje bo izdano, ko bodo izpolnjeni vsi zakonski pogoji,« so še zapisali.

Komentarji: