Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Ljubljana in okolica

Janković kritičen do zavrnitve soglasja za Pohod na Rožnik in Magnificov koncert

Krajinski park je treba ščititi, hkrati pa mora živeti pod vzpostavljenimi pogoji, je pozval ljubljanski župan.
Zoran Janković FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zoran Janković FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
21. 5. 2024 | 13:53
21. 5. 2024 | 14:15
3:02

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je bogat z biodiverziteto, so pa v njem tudi območja, ki ob ustrezni zaščiti dopuščajo izvajanje prireditev, menijo na Mestni občini Ljubljana. Župan Zoran Janković je v tej luči kritičen do neizdaje soglasij študentom in Magnificu ter je napovedal poskus pogovorov s pristojnimi.

Ljubljanski župan je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani na povpraševanje o organizaciji dogodkov v krajinskem parku spomnil, da so bile letos nekatere prireditve tam dovoljene, druge pa ne, kar se mu zdi »popolnoma nerazumljivo«, sam te razlike odklanja.

Na Rožniku so tako 30. aprila in 1. maja potekale prireditve ob prazniku dela, v Tivoliju so napovedane tudi nekatere druge prireditve, med njimi DM tek za ženske, ne bo pa tradicionalnega Pohoda na Rožnik, ki ga študenti organizirajo v sklopu Majskih iger, saj jim Zavod RS za varstvo narave ni dal predhodnega soglasja. Prav tako je v začetku marca zaradi škodljivih vplivov na naravne vrednote krajinskega parka zavrnil izdajo soglasja za izvedbo koncerta glasbenika Magnifica v Tivoliju.

Kot je dejal Janković, je bilo ob kresu in dan pozneje na Rožniku več tisoč ljudi. Mali avtobus Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) je tja po njegovih besedah pripeljal več kot tisoč starejših in najmlajših, pa na občino ni prišla nobena pritožba.

V tej luči ne vidi razloga, da ne bi tudi študentje v parku organizirali svojega dogodka. »So premladi, so preveč bučni? Pa kje je bolje, kot da so tam gori?« se je vprašal. Kritičen je tudi do zavrnitve soglasja Magnificu, ki da je »nerazumljiva«, in spomnil, da je v Tivoliju pred leti nastopal tudi DJ Umek z »močnejšo glasbo«.

Na občini zagotavljajo, da podjetje Voka Snaga, ki upravlja krajinski park, s posebno skupino ves čas bedi nad stanjem v njem, njegovi predstavniki so prisotni tudi na prireditvah in dogodkih. Prireditve, tudi za mlade, se da na določenih lokacijah v parku ob ustrezni zaščiti organizirati brez škode za naravo, so prepričani.

Krajinski park je treba ščititi, hkrati pa mora živeti pod vzpostavljenimi pogoji, je pozval Janković in napovedal, da se bodo poskušali dobiti s pristojnimi in doreči »pravila igre«, da bodo bolj predvidljiva. V tej smeri bodo šla tudi njihova priporočila zavodu za varstvo narave.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine