Janković: Ljubljančani izberejo župana, ki mu zaupajo in ki ima vizijo (VIDEO)

Lista Zorana Jankovića je dobila kar 23 mestnih svetnikov, kar obeta Jankoviću udobno vladanje. 
Fotografija: Volilni štab Zorana Jankovića. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Volilni štab Zorana Jankovića. FOTO: Jure Eržen/Delo

Zoran Janković bo, kot kaže, osvojil nov mandat na čelu prestolnice Slovenije. Zanj je po delnih neuradnih rezultatih glasovalo 62 odstotkov volivcev, Anžetu Logarju pa so volilci namenili dobrih 28 odstotkov glasov. Janković je že po objavi vzporednih volitev, ki so pokazale na njegovo zmago, dejal, da so ti pokazali, da si Ljubljančani, ki se jim je zahvalil za podporo, še naprej želijo razvoja. Ljubljančani in Ljubljančanke so po njegovih besedah tudi pokazali, da si želijo odprtega, solidarnega in tovariškega mesta.

»Hvala tudi vsem, ki so mi pogumno in javno izkazali podporo, predvsem pa hvala moji ekipi, ki je izjemno pripravila te volitve. Meni je preostalo le, da sem govoril,« je dejal Janković, ki je izrazil tudi veselje, da je bila volilna udeležba višja kot pred štirimi leti. Za prihodnja štiri leta je Janković napovedal še 500 projektov v Ljubljani. Novi projekti bodo po njegovem prepričanju mestu prinesli novo kvaliteto življenja in nove svetovne nagrade.Glede rezultata najbližjega zasledovalca Logarja je Janković menil, da je to to, kar lahko desnica dobi v Ljubljani. »Ne da ne bom sklepal koalicije, tudi z večino jo bom - s tistimi, ki podpirajo program razvoja. Se pa ne bom šel kupčkanja,« je glede mestnega sveta dejal Janković.

Volilni štab Zorana Jankovića. FOTO: Jure Eržen/Delo
Volilni štab Zorana Jankovića. FOTO: Jure Eržen/Delo


Na kritike protikandidatov v predvolilni kampanji glede prometne ureditve in projekta C0 je Janković odgovoril, da to »niso bile kritike, ampak kritizerstvo, govorjenje na pamet, mnogo floskul, mnogo populizma«. »Mi bomo ostali pri našem programu, ki smo ga zapisali in za katerega odgovarjamo,« je napovedal.

Kot meni Janković, se je na današnjih volitvah pokazalo, da »Ljubljančani izberejo župana, ki mu zaupajo, ki ima vizijo in predvsem, ki mu tudi prepustijo, da se odloči, sicer bi lahko imeli na vsakem projektu 50 mnenj in potem bi se vrteli v krogu«. »Jaz to jemljem kot izjemno čast in obenem odgovornost in sprejemam to s hvaležnostjo in globokim spoštovanjem,« je dejal glede rezultata, ki mu ga napovedujejo vzporedne volitve.

Izjava Jankovića po objavi rezultatov vzporednih volitev:Ob prihodu na sedež SDS na Trstenjakovi je Logar povedal, da je pozitivno že to, da je bila volilna udeležba višja in da so vsaj malo previharili Ljubljansko kotlino.

Anže Logar FOTO: Matej Družnik
Anže Logar FOTO: Matej Družnik


Novinarska srenja je na Trstenjakovi na sedežu SDS zbrana v polkletnem tesnem novinarskem središču, kjer je ob množici kamer in mikrofonov skoraj dobesedno treba stati na eni nogi. Kakorkoli - vklopi v televizijske programe narekujejo prigode sogovornikov, Anže Logar pa je tako v drugi izjavi povedal, da je vzdušje nekaj nadstropij višje, kjer so zbrani kandidati in njihovi podporniki odlično. Svojo kampanjo je ocenil kot zmagovalno, naredili so vse, kar so lahko, da bi prepričali volilce. Na izjavo tekmeca Zorana Jankovića, da je Anže Logar naslednik Janeza Janše pa je odvrnil, da Zoran Janković veliko govori.

Če rezultati vzporednih volitev držijo, pa to pomeni, da sta dva kandidata dobila 90 odstotkov glasov in da bi se v šestih vladnih strankah morali vprašati, kaj to pomeni. Če pa bi vladne stranke kandidirale vsaj enega močnega kandidata, potem pa bi v Ljubljani imeli drugi krog, je menil Logar.

Predsednik SDS Janez Janša je čakajoč na uradne rezultate čestital Anžetu Logarju za dober rezultat. Trend je pozitiven, udeležba velika, je dejal. »Signali iz vse Slovenije so dobri in kaže, da bo SDS zmagala. Ljubljana pa je specifična, odločajo stvari, ki jih obvlada Zoran Janković. Ki ga lahko premagajo samo Ljubljančani.«Rado Pezdir, ki podpira Logarja, je poudaril, da tekmeci Zorana Jankovića nikoli niso dosegli tako dobrega rezultata. Teren na desnici se je začel povezovati - tako politične stranke kot civilne iniciative, kar je posledica dobrega terenskega dela. Vprašanje, kdo lahko premaga Zorana Jankovića, pa je po njegovem vprašanje za milijon dolarjev. Ljubljana sicer tradicionalno voli levi blok, bi se pa ta moral vprašati, kako naprej. »Kdo lahko premaga Jankovića? Samo Zoran Janković.«

Dosedanja mestna svetnica Mojca Škrinjar je v prvem odzivu poudarila, da je bila kampanja Logarja izjemno pozitivna, da so se v vseh teh mesecih veliko pogovarjali z Ljubljančani in da so se trudili za pozitiven razvoj pametnega mesta za vse njegove prebivalce.

Janez Janša FOTO: Aleš Stergar
Janez Janša FOTO: Aleš Stergar


Kaj pa mestni svet? 


Lista Zorana Jankovića je neuradnih rezultatih dobila 44,7 odstotka glasov, to je podobno kot pred štirimi leti, ko so dobili 41 odstotkov. Tak rezultat obeta Jankoviću udobno vladanje, saj bo imel kar 23 svojih svetnikov. SDS bo imela 10 svetnikov, Levica 4, SD in NSi po dva, LMŠ, SMC, SAB in SLS pa po enega. 

Anže Logar FOTO: Matej Družnik
Anže Logar FOTO: Matej Družnik


Kakšna je volilna udeležba?

V Mariboru v drugi krog predvidoma Kangler in Arsenovič 

Župani gorenjskih občin

Bodo v Celju, Velenju in Slovenj Gradcu dobili novega župana že v prvem krogu?

Bo Koper tudi po volitvah obsijan z lučkami?

Preberite še:

Komentarji: