Ob Parmovi bo zraslo okoli 700 novih stanovanj

V dveh letih naj bi zgradili kar dve stanovanjski soseski. Prometno obremenjena cesta bo sanirana.
Fotografija: Na zemljišču ob Parmovi, velikem več kot pet hektarjev, bo na voljo skupaj 575 stanovanj. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Na zemljišču ob Parmovi, velikem več kot pet hektarjev, bo na voljo skupaj 575 stanovanj. FOTO: Leon Vidic

Če bodo mestni svetniki sredi oktobra potrdili občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), bodo zasebni investitorji na zemljišču na Parmovi ulici v neposredni bližini zavoda za zaposlovanje zgradili sosesko s 575 stanovanji. Nekaj sto metrov severneje, na območju med železniškimi tiri, Ulico bratov Židan in Parmovo, pa družba Parmova načrtuje gradnjo okoli 100 stanovanj.


Dnevni red zadnje seje mestnega sveta pred lokalnimi volitvami, sklicani za 15. oktober, je precej obsežen. Med številnimi predlogi občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) je tudi predlog o gradnji na Parmovi ulici za Bežigradom, na zemljišču v lasti DUTB in države. Gre za več kot pet hektarov veliko območje, ki meji na Islamski verski center in je v neposredni bližini zavoda za zaposlovanje.

»OPPN 173 Parmova je razdeljen na tri prostorske enote, ki so v lasti različnih investitorjev. Glede na informacije investitorjev naj bi se stanovanja začela graditi v roku enega do dveh let od sprejetja OPPN,« pojasnjujejo na občinskem oddelku za urejanje prostora. Skupaj bo zgrajenih predvidoma 575 stanovanj, namenjenih za trg. Na severozahodnem delu območja je predvidena tudi gradnja vrtca s petimi oddelki ter trgovskega in poslovnega dela, na parcelah pa bodo investitorji lahko uredili tudi do 700 parkirnih mest.
 

Ni še jasno, kdo bo gradil


Glede na razpršeno lastništvo zemljišča na Parmovi nas je zanimalo, kdo bo gradil stanovanjsko sosesko. »O tem lahko govorijo lahko le investitorji. MOL namreč ni lastnik zemljišč niti ni investitor načrtovane gradnje. Lastnika oziroma upravljavca sta DUTB in država,« odgovarjajo na občini. Na DUTB so na kratko pojasnili, da je več interesentov za investitorja gradnje in da pogajanja še potekajo. Ker na mestnem stanovanjskem skladu zatrjujejo, da na tem območju ne bodo gradili, se pojavlja vprašanje, ali bo novo stanovanjsko sosesko morda gradil republiški stanovanjski sklad.

»Ne, na DUTB nam te lokacije sploh niso omenili. Bomo pa v kratkem DUTB dali nezavezujočo ponudbo za zemljišče v Podutiku, pripravljamo namreč tako analize kot tudi cenitve. Na Parmovi bo zagotovo gradil zasebni investitor,« odgovarja Črtomir Remec, direktor republiškega stanovanjskega sklada. »Vseh teh gradenj smo veseli, saj na trgu primanjkuje stanovanj. Čim več naj gradijo! Mislim pa, da tam ne bo razkošnih stanovanj,« dodaja Remec.


Družba Parmova bo gradila sto stanovanj


Na severnem delu Parmove, natančneje za poslovno stavbo Lesnine in železniško progo, vzdolž Ulice bratov Židan, pa bo zasebni investitor kmalu začel graditi štiri stolpiče z okoli 100 stanovanji in dvema podzemnima garažama. »Tudi to zemljišče so nam ponujali,« nam je zaupal Remec. OPPN, ki je bil za to sosesko sprejet že pred štirimi leti, je sicer predvideval gradnjo 114 stanovanj s 300 parkirnimi mesti. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je bila oktobra lani v ta namen ustanovljena družba za investicije in gradnjo Parmova, d. o. o., s sedežem v Velenju.

Lastniki podjetja so: polovični delež ima Zoran Ročnik iz Šoštanja (sin poslovneža Tomaža Ročnika, nekdaj enega izmed najbogatejših Slovencev), petino ljubljanska družba Taming v lasti Alojza Jamnika (nekdanjega člana uprave NLB), 30-odstotni delež pa ima družba Tabor, ki jo zastopa Stojan Oštir. Lastnica zemljišča je Lesnina Veletrgovina, ki jo prav tako vodi Oštir.

»Vrednost investicije znaša od 20 do 25 milijonov evrov, zgrajenih bo okoli 100 stanovanj,« pravi Oštir. Bodo torej gradili luksuzna stanovanja? »Ne, bodo pa ta stanovanja kakovostna in predvsem od tri- do štirisobna. Vsa bodo namenjena za trg,« pojasnjuje Oštir. Hkrati dodaja, da trenutno pridobivajo gradbeno dovoljenje, nova soseska pa bo zgrajena v prihodnjih dveh letih.


V prenovo tudi prometno obremenjena cesta


Na občini so nameravali še letos začeti prenovo Parmove ulice, ki je, predvsem ob prometnih konicah, zelo obremenjena. Vendar so v začetku meseca postopek za izbiro izvajalca prekinili, saj javni podjetji Energetika in VO-KA na MOL niso vključili v razpis kot naročnika. Kdaj bodo na občini objavili javno naročilo, ni jasno. Iz razpisne dokumentacije, objavljene na spletni strani, je razvidno, da je prenova Parmove razdeljena na dva dela. Tako se bodo najprej lotili sanacije ceste na odseku od Kurilniške ulice do ulice Bežigrad, kasneje pa od ulice Bežigrad do Samove ceste. Vrednost investicije znaša okoli 1,4 milijona evrov.

Komentarji: