Opozorila so zalegla že dan po objavi

V križišču Dunajske z Livarsko so premestili stebričke in odstranili talno oznako
Fotografija: V križišču Dunajske in Livarske so odstranili talni prometni znak za kolesarje in prestavili stebričke s srede kolesarske steze na robova. FOTO: Janez Petkovšek
Odpri galerijo
V križišču Dunajske in Livarske so odstranili talni prometni znak za kolesarje in prestavili stebričke s srede kolesarske steze na robova. FOTO: Janez Petkovšek

Ljubljana – Le dan po tistem, ko smo opozorili na nevarno križišče Dunajske ceste in Livarske ulice, so delavci KPL in LPT že začeli ukrepati. Prvi so prestavili več stebričkov, drugi pa odstranili talno oznako za kolesarski stezi, ki je kolesarje opozarjala pred vozili, ki s prednostne Dunajske zavijajo na Livarsko.


Stebrički zdaj ob straneh

Pogled na kolesarsko stezo po koncu petkovih opravil. FOTO: Janez Petkovšek
Pogled na kolesarsko stezo po koncu petkovih opravil. FOTO: Janez Petkovšek

V omenjenem križišču so s kolesarske steze odstranili sredinska stebrička in ju premestili na skrajna roba steze. S tem so tik pred križiščem in takoj za njim kolesarjem onemogočili vožnjo vštric in prehitevanje na tem najbolj nevarnem delu kolesarske steze ob Dunajski cesti. Prav tako pa zmanjšali nevarnost, da se kdo (predvsem ponoči) zaleti v katerega od njiju. Na spremembo kolesarje po novem opozarjajo še talne črte, ki jim nakazujejo zoženje kolesarske steze pred uvozom v Livarsko ulico in za njim.

Prav tako bodo v kratkem prestavili tudi prometni znak v bližini teh stebričkov in zamenjali kanalizacijski pokrov s preširokimi odprtinami. Niso pa odstranili 38 stebričkov v Livarski ulici, ki po mnenju tamkajšnjih stanovalcev nimajo nobene varovalne funkcije, saj tam ne bi parkiral nihče. Izjema bi lahko bilo le 9 tistih pred turškim veleposlaništvom. Povsod drugod bi jih po njihovem prepričanju morali odstraniti, saj ožajo pločnik in ovirajo pešce in še zlasti matere z vozički.


Najspornejši stebriček


Stanovalce ob Dunajski cesti 9 a in 13 moti, da ob zdajšnjem premeščanju stebričkov niso odstranili tistega na pločniku pri pohištveni trgovini, saj bi tako v primeru intervencij lahko do njih prišli vsaj gasilci ali reševalci. Če naj bi tam ostal zaradi kolesarjev, ki vozijo po Dunajski v napačni smeri proti Bežigradu, pa predlagajo, da naj bo ta vsaj potopni.


Kolesarji previdno!

Prekrškarja na mopedu in kolesu sta le ena od številnih, ki smo ju zasačili v križišču Livarske in Dunajske mi in ne policisti ali redarji. FOTO: Janez Petkovšek
Prekrškarja na mopedu in kolesu sta le ena od številnih, ki smo ju zasačili v križišču Livarske in Dunajske mi in ne policisti ali redarji. FOTO: Janez Petkovšek

Kljub popravkom prometne signalizacije in premikom stebričkov bodo morali biti kolesarji, ki z Livarske zavijajo desno na kolesarsko stezo ob Dunajski, še vedno zelo pazljivi. Pa ne toliko zaradi avtov, ki jim prihajajo naproti, temveč zaradi prehitrih kolesarjev ki pridirjajo iz bežigrajske smeri, ne da bi bili pri tem pozorni na kolesarje, prihajajoče z desne. Da o kolesarjih, ki jim z desne v napačni smeri pripeljejo iz središča mesta, sploh ne govorimo.


Kje so policisti?

Avto, ki je po Livarski pripeljal iz napačne smeri. FOTO: Janez Petkovšek
Avto, ki je po Livarski pripeljal iz napačne smeri. FOTO: Janez Petkovšek

Zelo koristno bi bilo, če bi v križišču še nekaj dni stali policisti, ki bi ustavljali nedisciplinirane kolesarje in voznike motornih vozil, ki še vedno vozijo tudi v napačnih smereh. Prvi po pločniku ob Dunajski, drugi pa po Livarski ulici.

Komentarji: