Osrednji del poti ob Savi je spet urejen

Tek in hoja, kolesarjenje, jahanje, igrišča, naprave za razgibavanje in prostori za piknike
Fotografija: Rekreativna Pot ob Savi je priljubljena tudi med kolesarji. FOTO Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Rekreativna Pot ob Savi je priljubljena tudi med kolesarji. FOTO Roman Šipić/Delo

Mestna občina Ljubljana dodatnih ureditev poti ob Savi trenutno nima v načrtu. Peščena pot z razsvetljavo na sončno energijo bo tako ostala urejena na približno polovici štirinajstkilometrske trase med Brodom in Snebrjem, od teniških igrišč pri črnuškem mostu do igrišč nogometnega kluba Šmartno.

Še pred mesecem je bil tudi osrednji del urejene Poti ob Savi med Tomačevim in Jaršami zaradi blata in luž težko prehoden, v začetku meseca pa je po navedbah občine izvajalec Telegem-M pešpot popravil. Ta je zdaj prehodna, še dodatno jo bodo utrdili s finim peskom, jo očistili, dodali humus, kjer je potrebno, in uredili travne površine, pojasnjujejo na magistratu. Prav tu sta speljani krožna jahalna učna pot za ponije in 700-metrska učna pešpot, ki poteka od male živalske farme mimo otroškega igrišča in prostorov za piknike ob reki Savi, do bajerja ob konjeniških izpustih in nazaj. V rekreacijsko-izobraževalnem centru (RIC) Sava je poleg tega tudi igrišče na mivki, ob sami poti pa so trimski otoki in umetna plezalna stena (pod avtocestnim mostom).


Ovire na poti


Precej slabše pa je urejen preostali del poti ob Savi. Ta se začne v tacenskem veslaškem centru in poteka po desnem bregu Save mimo peskokopa in predela z ledinskim imenom Roje proti njivam saveljskih kmetij. Orientacija je precej lažja, ko se iz Savelj prek Obvozne ceste (gre za tako imenovano nemško cesto, po trasi katere je bila med drugo svetovno vojno speljana železniška proga mimo takrat italijanske Ljubljane od Šentvida do Črnuč in po kateri so vozili brzovlaki iz Berlina v Kamnik) priključi dostopna pot, ki je celo razsvetljena in prevozna. V gozdu pred Savo pa so na sicer peščeni poti že leta nasuti kupi odpadnega materiala in vejevja, ki preprečujejo vožnjo, ne pa kolesarjenja in hoje.

Pri plaži, ki jo je lani uredila mestna občina, ovir ni več. Pozimi je plažo razdejala Sava, v teh dneh pa so jo ponovno uredili. Prostor sicer ni namenjen plavanju, ampak nastavljanju sončnim žarkom in v poletni vročini ohlajanju ob vodi; plavanje pa je mogoče izključno na lastno odgovornost in ni posebej priporočljivo.

Mimo razpadajočih lesenih objektov v zasebni lasti, kjer je bilo nekoč veliko piknikov, pripelje cesta do teniških igrišč; onstran parkirnega prostora, kjer je zadnje mesece skladišče cevi za kanalizacijski kanal C0, (župan Zoran Janković je na zadnji seji mestnega sveta povedal, da je polovica cevi že položenih), pa se za zapornico, ki je praviloma odprta, začne bolj urejen del poti ob Savi.


Stopnic ne bo


Številni obiskovalci na pot pridejo s črnuškega mostu, vendar je po navedbah uporabnikov dostop »že več let v nevarnem in obupnem stanju, saj je neurejen, pozimi ali v dežju pa nevaren in drsljiv.« Na pobudo meščanov, da bi uredili stopnice ali vsaj držala ob poti, so iz pristojnega mestnega oddelka odgovorili, da pot ni kategorizirana in da jo ne vzdržuje družba KPL.

Od črnuškega mostu sicer vodi osvetljena peščena pot mimo kampinga na Ježici, igrišč za odbojko na mivki in bazenskega kompleksa na Špornu ter mimo številnih konjskih staj in hipodroma proti RIC Sava. Konča se v spodnjem delu vasi Obrije, pred nogometnimi igrišči. Nadaljevanje poti ob Savi ali med njivami in polji proti mostu čez Savo v Snebrjah pa je, tako kot sam začetek na Brodu, bolj prvinsko.

Komentarji: