Recikliranje na metelkovski ploščadi

Festival Reciklart: Petdnevni festival recikliranja in kulture »naredi sam« bo trajal do sobote
Fotografija: Na torkovi delavnici je Teja Bitenc udeležencem predstavila izdelovanje glasbil iz odpadnega materiala. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Na torkovi delavnici je Teja Bitenc udeležencem predstavila izdelovanje glasbil iz odpadnega materiala. Foto Blaž Samec

Ljubljana – Na Metelkovi je te dni pestro. Natančneje na ploščadi pred Galerijo Alkatraz, kjer se od torka odvija četrti umetniški festival recikliranja in kulture »naredi sam« Reciklart. Petdnevni festival bodo sklenili v soboto zvečer s četrtim kabaretom »naredi sam« Feminizem ni šala!.

»Začelo se je s preprosto idejo, ki sva si jo delili s kolegico Neveno Aleksovski, obe sva si namreč želeli ustvariti nekaj, kar nama obema veliko pomeni,« spomine na začetke festivala, ki je luč sveta ugledal leta 2015, odvije Danijela Zajc, vodja festivala, katerega ideja je povezovanje umetnosti in smeti z ustvarjanjem skupnosti, »na nek način pa tudi upor proti sistemu«.

Na vseh področjih – od naravnih katastrof, zatiranja in izkoriščanja ljudi, izčrpanosti, pa tudi suženjskih delovnih razmer – je namreč vidno, tako Zajčeva, da sta hiperprodukcija in hiperpotrošnja res veliki težavi današnjega sveta: »Ta festival je sicer majhna kaplja v morje, kljub temu pa se ustvari neka mikroskupnost, ki poskuša delati drugače in tako osvešča ljudi, da lahko obstaja tudi drugačen način življenja.«
 

V celoti na prostem


Vodja festivala sicer opaža, da se prek festivala na skorajda edinem metelkovskem dogodku, ki se v celoti odvija na prostem, vsako leto ustvari neka začasna skupnost, ki vse leto »tuhta, kaj vse se bo dogajalo na naslednjem Reciklartu, na ta način pa se širi tudi festivalska ekipa«. S porastom turizma v mestu je tudi na festivalu vse več tujih obiskovalcev, ki ustvarjajo skupaj z domačini. »Festival je krasna stvar tudi zato, ker obiskovalci dejansko ustvarjajo, med seboj sodelujejo in se družijo, prostoru in ljudem pa za seboj tudi nekaj pustijo,« še pove Zajčeva.


Pester festivalski program


Festivalski program se začenja vsak dan ob 16. uri, danes bo takrat na sporedu delavnica recikliranja žarnic, na kateri bodo udeleženci odslužene žarnice spremenili v mini posodice za rastline in začimbe. Zajčeva še posebej lepo vabi na današnjo delavnico izdelave elektronskih glasbil »naredi sam«, ki jo bosta med 18. in 20. uro vodila Skier in Yeti, glasbenika, ki sta včeraj zvečer na festivalu pripravila koncert, na katerem Skier igral na smučko. Da, prav ste prebrali, na smučko – prirejeno glasbilo, »nekakšna mešanica med kitaro in bas kitaro, povezano z efekti«, razloži vodja festivala, ki izpostavi tudi nocojšnji koncert Katje Stare, ki se bo začel ob 21. uri, in kateremu bo sledil tudi jam session, na katerega lahko prinesete tudi svoje instrumente.

Jutri festivalski dan začenjajo z delavnico, na kateri bodo izdelovali maske v tehniki papier mache in na kateri bodo prikazali, kako vse lahko porabimo star papir, ki se nam nakopiči doma. Na festivalu bo urejen tudi kotiček za sitotisk, v okviru katerega bodo obiskovalci lahko na svoja oblačila natisnili nekaj že pripravljenih festivalskih motivov, s čimer jim bodo morebiti podaljšali njihovo življenjsko dobo, hkrati pa spomnili na katastrofalne posledice tako imenovane hitre mode, tako za okolje kot tudi za mnogo delavcev, zaposlenih v tekstilnih industrijah po vsem svetu.


Kvačkarska srečanja


Zelo zanimivo se bere tudi povabilo na stojnico skupine No-Border Craft, ki se je oblikovala na kvačkarskih srečanjih znotraj skupine za vključevanje migrantov v skupnost, v sodelovanju z neformalno rokodelsko skupino KvaKvačkaš v Socialnem centru Rog. »Bistveni cilj skupine je gradnja socialne mreže med lokalnimi prebivalkami in migrantkami ter prizadevanje za krepitev moči in uveljavljanje znanj, izkušenj in poguma migrantskih žensk. Srečale smo se za veliko mizo v Socialnem centru Rog in začele kvačkati: košare, torbice, prevleke za kozarce in stekleničke, preproge, zapestnice. Zraven so se igrali otročički, mi pa smo pile čaj in se pogovarjale o institucionaliziranem rasizmu migracijske politike, deportacijah, počasnih postopkih, zavrnjenih prošnjah za azil in ovirah pri iskanju stanovanja in dela za prosilke za azil,« je skupina zapisala v opisu projekta, pri katerem bo celoten izkupiček od prispevkov namenjen prosilkam za azil in azilantkam.

Festival bodo sklenili v soboto zvečer, ko bo na sporedu četrti kabaret »naredi sam« Feminizem ni šala!. Udeležba na celotnem festivalu je brezplačna.

Komentarji: