Upravljavec Celice z rekordi, direktorici nagrada

Novi upravljavec hostla je lani ustvaril skoraj 40 tisočakov dobička. Vodenje Celice je prevzela nekdanja sodelavka zavoda Šouhostel.
Fotografija: Vse od konca januarja je bil priljubljeni hostel z 92 posteljami in bogatim kulturno-umetniškim programom do zadnje nedelje zaprt. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Vse od konca januarja je bil priljubljeni hostel z 92 posteljami in bogatim kulturno-umetniškim programom do zadnje nedelje zaprt. FOTO: Roman Šipić

Ker je vodenje ikoničnega hostla Celica letos prevzel Ljubljanski grad, smo pogledali, kakšno je bilo poslovanje zavoda. Preteklo poslovno leto so končali z rekordnimi rezultati in dobičkom, tudi zaradi obiska gradu s tirno vzpenjačo. Zato niti ni čudno, da so Mateji Avbelj Valentan, šefinji Ljubljanskega gradu, na občini podelili nagrado v višini dobrih osem tisoč evrov bruto, in to kar za letošnje poslovanje.

»Zgodovinska vrednost objekta in skrb za ohranjanje kulturne dediščine bosta tudi v prihodnje vodilo pri upravljanju.« Tako je ob nedavnem odprtju prenovljenega hostla Celica, ki je bil pred tem zaprt skoraj pol leta, napovedala Mateja Avbelj Valentan, direktorica Ljubljanskega gradu. Ta javni zavod je zdaj tudi uradno novi upravljavec hostla, v katerem so že prenočili prvi gosti. Na odprtju je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pred tem sicer predlagal prodajo ikoničnega hostla. Toda ko kupca niso našli, so se na občini odločili, da bo Celica ostala v javni lasti, hostel pa bodo prenovili, za kar so skupaj z odkupom notranje opreme in blagovne znamke porabili skoraj poldrugi milijon evrov.
 

Kulturne prireditve


Na januarski seji so mestni svetniki podprli spremembe sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Ljubljanski grad in tako Celico prenesli v njegovo upravljanje. Večina opozicije je bila tedaj kritična do župana Jankovića, saj je točko na dnevni red seje uvrstil naknadno in brez zadostnega gradiva. Vse od konca januarja, od garažne razprodaje nekdanjega najemnika Tomaža Juvana, je bil priljubljeni hostel z 92 posteljami in bogatim kulturno-umetniškim programom do zadnje nedelje zaprt. V Kudu Sestava, katerega člani so spremenili nekdanji vojaški zapor na Metelkovi v danes svetovno znani hostel in v njem ustvarjali kulturni program, so sicer ves čas opozarjali, da bi prenovo lahko izvedli tako, da bi hostel ostal odprt. Prejšnji najemnik Celice Tomaž Juvan je stroške prenove hostla ocenil na okoli 200.000 evrov.

FOTO: Roman Šipić
FOTO: Roman Šipić


Tudi pod novim upravljavcem bodo v Kudu Sestava nadaljevali pripravo kulturnega programa. Tako že prihodnji torek začenjajo cikel glasbenih srečanj Sozvočja sveta, do konca leta, za kolikor imajo z upravljavcem sklenjen dogovor, pa bodo pripravili še pet likovnih razstav v galeriji Srečišče. Za preostali del programa v Celici bodo skrbeli v zavodu Ljubljanski grad. Za zdaj so napovedali petkove jazz večere, ki bodo julija in avgusta na vrtu hostla.


Rekordi kar padajo


Ljubljanski grad, ki ima sicer status javnega zavoda v lasti MOL in je zdaj tudi novi upravljavec Celice, je lansko poslovanje končal z 39.795 evri dobička (oziroma presežkom prihodkov nad odhodki), ustvarili pa so kar 4,8 milijona evrov prihodkov. Lanski dobiček so tako bistveno povečali, saj je leto prej znašal 26.246 evrov. Znamenitost prestolnice si je lani ogledalo 1,3 milijona obiskovalcev oziroma dobrih 126.000 več kot leto prej. »Osem mesecev v letu je bilo takšnih, ko si je grad ogledalo več kot sto tisoč obiskovalcev. To pomeni, da se glavna turistična sezona podaljšuje,« so zapisali v letnem poročilu. Tirna vzpenjača je maja lani prepeljala trimilijontega potnika, sicer pa se je lani z njo prepeljalo 501.571 potnikov oziroma 21,4 odstotka več kot leto prej. Devetega decembra lani so dosegli tudi nov dnevni rekord prepeljanih potnikov – v enem dnevu so jih prepeljali 3428.

Ljubljanski grad s 50 redno zaposlenimi vodi Mateja Avbelj Valentan. Vodilni na občini njeno delo očitno ocenjujejo kot zelo dobro, saj je direktorica prejela 7811 evrov bruto nagrade, in to kar za letošnje poslovanje Ljubljanskega gradu. Sicer pa je njena osnovna mesečna bruto plača leta 2016 (podatkov za lani ni) znašala okoli tri tisoč evrov bruto, zaposleni pa so prejeli okoli 1100 evrov bruto.


Kdo je Majda Mali


Za novo vodjo službe za hotelske namestitve in gostinstvo hostla Celica so imenovali Majdo Mali. Ta je magistrica ekonomije in profesorica zgodovine ter teologije, sicer pa nekdanja sodelavka Zavoda Šouhostel, ki je že opravljala dela projektne vodje hostla Celica. Malijevo so s 1. junijem na novo zaposlili kot sodelavko Ljubljanskega gradu. Med drugim bo vodila upravljanje hostla, se ukvarjala s pospeševanjem oddaje namestitvenih zmogljivosti, vodila gostinsko dejavnost, skrbela za zasedenost namestitev v hostlu ter izvajala postopke javnega naročanja, so pojasnili na Ljubljanskem gradu.

Komentarji: