Vožnja z LPP bo aprila precej dražja

Enkratna vožnja z avtobusom LPP bo po novem 1,30 evra.
Fotografija: Na LPP so prepričani, da so še vedno med najcenejšimi mestnimi prevozniki v Evropi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na LPP so prepričani, da so še vedno med najcenejšimi mestnimi prevozniki v Evropi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Če bodo mestni svetniki prihodnji mesec potrdili podražitev nekaterih vozovnic v mestnem potniškem prometu, bodo nove cene začele veljati že 1. aprila. Enkratna vožnja se bo z 1,20 evra podražila na 1,30 evra. Novost pa sta letna neprenosljiva urbana za 365 evrov in letna upokojenska neprenosljiva vozovnica za 220 evrov. Cene mesečnih terminskih vozovnic (šolske, delavske in upokojenske urbane) ostajajo nespremenjene.

Ljubljanski potniški promet (LPP) je nov način plačevanja vožnje z urbano uvedel pred devetimi leti in, kot je mogoče prebrati v gradivu za sejo mestnega sveta, so ta način plačevanja v zadnjih letih še nadgradili. S podaljševanjem linij mestnega prometa v primestne občine so se dnevne migracije osebnih vozil v prestolnico zmanjšale, trdijo na LPP. »Integrirane linije potnikom omogočajo cenovno ugodno integrirano vozovnico, ki poleg vožnje do Ljubljane vključuje še brezplačno vožnjo na vseh mestnih linijah v roku 90 minut. V zadnjih osmih letih je bilo urejenih več kot 60 prilagoditev linij, kupljenih je bilo tudi 168 avtobusov, od tega jih je 70 na stisnjen zemeljski plin. Posodobljen je bil satelitsko voden sistem avtobusov, nadgrajeni so bili napovedniki na avtobusih z napovedmi prestopov, posodobljeni so bili tudi napovedniki prihodov avtobusov na postajališčih,« so zapisali v obrazložitvi novih cen mestnega prometa. Ob tem se pozorni bralec gradiva, pripravljenega za obravnavo na mestnega sveta (ta bo 18. februarja) seveda vpraša, kaj vse to pomeni. In tu pridemo do bistva: LPP namerava že s 1.aprilom podražiti vožnjo v mestnem avtobusnem prometu. Da bi povečali uporabo javnega prevoza, bodo na LPP uvedli dva nova produkta, ki naj bi stalnim uporabnikom omogočila, kot zatrjujejo, »še cenejša potovanja« z avtobusi LPP.


 

365 evrov za letno urbano, za upokojence 220


Po novem bo letna splošna urbana neprenosljiva, kar pomeni, da bo izdana na ime. Uporabniki bodo zanjo odšteli 365 evrov, za neomejeno število voženj bodo na dan plačali en evro. Podoben sistem so že pred leti uvedli na Dunaju. Upokojencem pa bodo na LPP ponudili letno neprenosljivo urbano za 220 evrov (tudi ta bo izdana le na ime), z njo se bodo neomejeno vozili za 0,60 evrov na dan. »Upokojenci bodo ob uporabi letne neprenosljive vozovnice tako deležni brezplačnega prevoza za mesec dni. Uvedba letne splošne neprenosljive vozovnice prinaša prihranek v višini 79 evrov na leto,« so prepričani na LPP. Ob tem pojasnjujejo, da je že zdaj na voljo letna prenosna vozovnica, stane pa 420 evrov. Podražila se bo tudi enkratna vožnja z avtobusi LPP, saj so cene nazadnje spremenili leta 2012. Ker zdajšnja cena 1,20 evra po trditvah LPP teh stroškov ne pokrije, bo treba po novem za enkratno vožnjo z možnostjo prestopanja v roku 90 minut plačati 1,30 evra. Če bodo uporabniki enkratno vožnjo želeli plačali s pametnim telefonom, bodo prav tako odšteli 1,30 evra, vendar ne bodo imeli možnosti prestopanja brez ponovnega plačila, kot to velja zdaj. Nespremenjene pa bodo ostale cene za vozovnice ob uporabi sistema P+R in mesečne urbane (šolske, splošne, upokojenske, za brezposelne in prenosne). Kljub spremenjenim cenam pa so na LPP prepričani, da ostajajo med najcenejšimi evropskimi mestnimi prevozniki.

Komentarji: