Zdaj tudi uradno: ob Slovenski bo še en luksuzni hotel

V bližini Telekomove poslovne stavbe bodo kmalu zabrneli gradbeni stroji. Hotel Intercontinental bo čez cesto dobil konkurenco.
Fotografija: V neposredni bližini hotela Intercontinental, na zemljišču, kjer je trenutno še parkirišče, bo čez tri leta zrasel prestižni hotel. FOTO: Tomi Lombar 
Odpri galerijo
V neposredni bližini hotela Intercontinental, na zemljišču, kjer je trenutno še parkirišče, bo čez tri leta zrasel prestižni hotel. FOTO: Tomi Lombar 

»Trenutno pripravljamo vso potrebno dokumentacijo za gradnjo hotela s štirimi zvezdicami superior, zgrajen bo predvidoma leta 2021,« napoveduje Bojan Albreht, večinski lastnik in direktor Zlatarne Celje. Investicija je ocenjena na 40 milijonov evrov, hotel pa bo visok okoli 80 metrov oziroma prav toliko kot bližnji luksuzni hotel Intercontinental.

Po naših informacijah bi morala Zlatarna Celje, ki je od avstrijske družbe Erste Group Immorent že novembra 2016 kupila zemljišče ob poslovni stavbi Telekoma Slovenije, maja začeti gradbena dela. Na zemljišču nasproti Deltinega hotela Intercontinental je Zlatarna Celje, sicer v lasti družine Albreht, sprva napovedovala gradnjo stolpnice, a so kasneje razkrili, da bodo zgradili luksuzni hotel. Na zemljišču v bližini Bavarskega dvora je namesto gradbene jame še vedno parkirišče, zato nas je zanimalo, kje se zapleta. »Stvari se dogajajo v ozadju, pripravljamo namreč vso potrebno dokumentacijo,« je na kratko pojasnil Bojan Albreht, večinski lastnik in direktor Zlatarne Celje.

Potrdil je, da je investicija ocenjena na okoli 40 milijonov evrov, zgradili pa bodo hotel s štirimi zvezdicami in pol oziroma štirimi zvezdicami superior. »Ker gre za severna mestna vrata, morata biti stavbi enako visoki,« pravi Albreht. Glede na to, da je sosednji hotel Intercontinental visok okoli 80 metrov, to pomeni, da bo prestižni hotela v lasti Zlatarne Celje v višino meril prav toliko.


Kako bodo financirali gradnjo


»Ljubljana trenutno potrebuje okoli tisoč hotelskih sob. Vendar težava niso samo kongresni turisti in pomanjkanje hotelskih kapacitet, ampak dejstvo, da v prestolnici potrebujemo več prostorov za kongresni turizem. To pomeni, da ni tako preprosto pridobiti kongresnih gostov,« pravi Albreht, večinski lastnik in prvi mož celjske zlatarne. O podrobnostih gradnje prestižnega hotela v prestolnici in številu hotelskih sob Albreht, ki je tudi mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića, ni želel govoriti.

Prestižni hotel v lasti Zlatarne Celje bo v višino meril prav toliko, kolikor meri hotel Intercontinental – okoli 80 metrov. FOTO: Blaž Samec
Prestižni hotel v lasti Zlatarne Celje bo v višino meril prav toliko, kolikor meri hotel Intercontinental – okoli 80 metrov. FOTO: Blaž Samec


Eden izmed naših sogovornikov, ki ne želi biti imenovan, pa je povedal, da bo imel novi prestižni hotel najverjetneje okoli 180 hotelskih sob. »Obstoječe gradbeno dovoljenje za gradnjo hotela so v Zlatarni Celje ohranili, vendar morajo zdaj pridobiti spremembo namembnosti. Pred tem so namreč načrtovali gradnjo poslovne stavbe. Načrte za gradnjo menda tudi že imajo, in ker gre za samostoječo stavbo, kjer s strankami v postopku ni zapletov, bi se lahko v prihodnjih šestih mesecih gradnja hotela začela,« pravi naš sogovornik. Hkrati je opozoril, da ni jasno, kako jo bodo financirali. Po javno dostopnih podatkih je Zlatarna Celje z okoli 250 zaposlenimi lani ustvarila 39,7 milijona evrov prihodkov in 1,8 milijona evrov dobička, vendar je imela tudi za 33,5 milijona evrov finančnih obveznosti.


Albrehtovi imajo v lasti tudi Hotel Radisson Blu


Zlatarna Celje, ki jo lastniško obvladuje družina Albreht, je junija 2012 zgradila prvi hotel v poslovno-trgovskem središču BTC z 237 sobami in sedmimi konferenčnimi dvoranami. Ker so konec leta 2015 sklenili franšizno pogodbo s hotelsko verigo Radisson Blu, so hotel Plaza preimenovali v Hotel Radisson Blu. Zaradi bližine obvoznice in hitrega dostopa do središča prestolnice je po besedah Bojana Albrehta dobro zaseden, med gosti pa je največ poslovnežev.

Komentarji: