Deichmannovi čevlji sredi gozda iz ene od njihovih vzhodnoevropskih izpostav

V podjetju sumijo, da je nekdo poskušal zakriti kriminalno dejanje in poudarjajo, da strogo upoštevajo vse zakonske zahteve glede ravnanja z odpadki.
Fotografija: Čevlji sredi Črnovrške planote. FOTO: Jure Benčina 
Odpri galerijo
Čevlji sredi Črnovrške planote. FOTO: Jure Benčina 

Črni Vrh nad Idrijo – Na družbenem omrežju facebook so se pred kratkim pojavile fotografije odvrženih čevljev sredi gozda na Črnovrški planoti. Nenavadno je, da tam ležijo že kakšen mesec dni, a policistov ali inšpektorata o tem očitno še nihče ni obvestil. Prav tako ni jasno, kako so se znašli tam.

Nekateri čevlji so menda ponošeni, drugi pa popolnoma novi in še opremljeni s ceno ter zaščito pred krajo. Najverjetneje so iz podjetja Deichmann, a po nalepkah sodeč, gre za artikle iz tujine. Deichmannovi artikli imajo namreč v vsaki državi drugačno nalepko. 

Matjaž Mrva, vodja marketinga za Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo, je za Delo potrdil, da prihajajo artikli, odvrženi na Črnovrški planoti, iz ene od vzhodnoevropskih držav, ne pa iz Slovenije. Starih čevljev v podjetju ne skladiščijo, tiste z napako pa vrnejo v Nemčijo. Podatkov, da bi v kateri od njihovih izpostav ukradli čevlje, za zdaj nimajo.

Nekateri čevlji so opremljeni s ceno podjetja Deichmann iz ene od njihovih vzhodnoevropskih izpostav. FOTO: Jure Benčina 
Nekateri čevlji so opremljeni s ceno podjetja Deichmann iz ene od njihovih vzhodnoevropskih izpostav. FOTO: Jure Benčina 


Deichmanm: Strogo upoštevamo vse zakonske zahteve, sumimo na krajo čevljev


V podjetju Deichmann so sicer nenavadni primer preiskovali že pred našim poizvedovanjem, saj so tudi njim padle v oči fotografije z družbenega omrežja, ki jih je objavil Idrijčan Jure Benčina. »Vaše vprašanje je vsekakor upravičeno, saj smo objavo zasledili na privatnem facebook profilu,« nam je odgovoril Matjaž Mrva in zanikal, da bi imeli karkoli zraven pri nezakonitem odlagališču.

»Podjetje Deichmann na tak način ne ravna z novimi čevlji, prav tako tudi ne s starimi. V tem pogledu strogo upoštevamo vse zakonske zahteve, še posebno, kadar gre za ravnanje z odpadki. Sumimo, da je nekdo poskušal zakriti kriminalno dejanje (morda ukradene čevlje). Pozdravljamo pa dejstvo, da je policija pričela s preiskavo tega najdišča,« je še dodal Mrva. 


Inšpektorat bo obravnaval prijavo


Na Policijsko upravo (PU) Nova Gorica smo naslovili vprašanja, ali so bili na PP Idrija morda obveščeni o odvrženih čevljih. Dean Božnik nam je zanikal, da bi policiste PP Idrija kdorkoli obvestil o tem, so se pa po našem poizvedovanju odpeljali na kraj dogodka in bodo v primeru, da bo to potrebno, obvestili Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.

»V nadaljevanju bodo policisti PP Idrija v okviru svojega dela preverili vse okoliščine najdbe omenjenih predmetov in o vseh ugotovljenih dejstvih obvestili pristojne službe,« je nenavadno zadevo komentiral Božnik.

Ni znano, kdaj in kako bo ukrepal Inšpektorat za okolje in prostor. FOTO: Jure Benčina 
Ni znano, kdaj in kako bo ukrepal Inšpektorat za okolje in prostor. FOTO: Jure Benčina 


Na Inšpektoratu RS za okolje in prostor so nam pojasnili, da o tej zadevi niso bili seznanjeni in bodo našo poizvedbo obravnavali kot prijavo ter skladno z internim navodilom obravnave prijav in skladno s prioritetami dela opravili inšpekcijski pregled in če bo potrebno, tudi ustrezno ukrepali. Ker odpadki na Črnovrški planoti ne ogrožajo ljudi ali živali, se ne uvrščajo na vrh seznama prednostnih nalog inšpektorja, tako da še ni znano, kdaj in kako bo ukrepal. »Prijava pomeni le indic za uvedbo postopka. Inšpekcijski postopki se namreč uvedejo po uradni dolžnosti. Začetka novega inšpekcijskega pregleda ne moremo napovedati. Vsako prijavo, ki jo prejmejo s strani pravnih ali fizičnih oseb, rangirajo. Rang določa vrstni red obravnave prijav in omogoča  primarno obravnavo zadev, če obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, javni red in mir, javno varnost ali premoženje večje vrednosti. Namen interne metodologije razvrščanja in določanja prioritet je zagotavljanje enakopravnega učinkovitega obravnavanja prijav brez morebitnih zunanjih vplivov in pritiskov na inšpekcijske postopke,« so pojasnili za Delo.

Tudi o višini kazni se ne morejo izreči, saj se »v Uredbi o odpadkih kazenske določbe začnejo z 61. in zaključijo z 71. členom, zato je brez preučitve zadeve težko reči, katera kazen bi lahko bila izrečena v tem primeru.«

Bo pa najverjetneje moral odpadke odstraniti lastnik parcele, sicer sam tvega globo. 

Komentarji: