Istra nas z golfskim turizmom prehiteva po levi in desni

Direktor portoroškega Kempinski Palacea in nekdanji član nemške reprezentance za golf Thies Bruhn trdi, da je igrišče za golf eden od nujnih pogojev za podaljšanje turistične sezone.
Fotografija: V Sečovljah lahko pozabijo na golf. FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
V Sečovljah lahko pozabijo na golf. FOTO: Boris Šuligoj

Sečovlje – Turisti, ki jih vabijo v Portorož, bodo morali golf igrati v hrvaški Istri, v Padričah pri Trstu ali na polovičnem golfišču v Lipici na Krasu. V Sečoveljski dolini bodo lahko obirali sadje, trgali grozdje in okušali vino. Usoda igrišča za golf v dolini je zapečatena. In izjava piranskega župana Petra Bossmana s 1. julija lani, da bo na prvi udarec v Sečovlje povabil Tigerja Woodsa, zveni zdaj kot pravljica za županovo slovo. V povsem novi piranski turistični strategiji je golf omenjen kot zadnji od 175 ukrepov, pa še to s skromno ambicijo: pripraviti dokumentacijo in poiskati investitorje do leta – 2025.

Čeprav je pred dobrim letom po izjavah z ministrstva za kmetijstvo in iz županovega kabineta kazalo, da bodo našli kompromis glede uporabe zemljišč tako za kmetijstvo kot za golf in si je župan Bossman z državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Tanjo Strniša 1. julija lani v vasici Krog že ogledoval, kje bo igrišče, je sklad kmetijskih zemljišč in gozdov le dober mesec pozneje naredil potezo, s katero je zapečatil usodo igrišča za golf v piranski občini.


Celotno »igrišče« trem zakupnikom


Sklad, ki ga vodi Irena Šinko, je avgusta lani začel v zakup oddajati zemljišča, kjer naj bi uredili igrišče: najprej 31,6 hektara Simonu Pribcu iz Padne, decembra lani 3,5 hektara Sebastjanu Koterletu iz Parecaga in letos še malo več kot 22 hektarov Simonovemu bratu Patriku iz Baredov. Najemniki so dobili skoraj vseh 60 hektarov zemljišč v dolini pod Krogom, ki so bila približno 30 let neobdelana.

Simon Pribac nam je povedal, da morajo zemljo začeti obdelovati leto po podpisu pogodbe in da jo sam nekaj že obdeluje: »To je res prvovrstna kmetijska zemlja in bi je bilo škoda za golf. Uredil bom trajne nasade, posadili trto, morda oljke in druge kulture, ki so za zdaj poslovna skrivnost. Nasad bodo lahko obiskali tudi turisti, ki jim bomo ponudili možnost obiranja sadja, spoznavanja posebnosti istrske zemlje.« Ker je Simon tudi prokurist v bližnjem bratovem gostišču Idila, bo tudi tam lahko prodal nekaj pridelka. Pravi, da on in brat ne nasprotujeta igrišču za golf: »Povedali smo, da bi lahko bilo na drugi strani Kroga. Morda bi bila naložba res dražja, vendar je to cena tega prostora. Vsi ne moremo imeti najboljše zemlje v dolini,« je dejal mladi kmetovalec.


Bossman: Pomoč obljubil tudi Počivalšek


Junija lani se je občina Piran intenzivno pogajala z ministrstvom za kmetijstvo za kompromisno rešitev. Župan Peter Bossman pravi: »Prosili smo sklad kmetijskih zemljišč, da še ne bi oddali zemljišč, vsaj tistih ne, ki so bila po kompromisni rešitvi predvidena za golf. Prošnje niso upoštevali. Ker ministrstvo za kmetijstvo ni pomagalo, smo prosili tudi ministra Zdravka Počivalška, ki je obljubil pomoč. Preprosto so nas nategnili, ker delajo proti lastni strategiji za razvoj podeželja. Če bi bila ta zemlja res tako nujna za prehrano prebivalstva, bi lahko igrišče za golf vedno vrnili kmetijstvu, česar v primeru postavljanja tovarn na kmetijskih zemljiščih ne morejo. Vendar so v našem primeru delovali s figo v žepu. Samo v naši občini, ki je najbolj turistično razvita, ne smemo imeti za naš kraj nujne turistične infrastruktue,« je razočaran Peter Bossman.

Čeprav si je zemljišča s piranskim županom Bossmanom ogledala tudi Tanja Strniša z ministrstva za kmetijstvo, to ni nič pomagalo, da bi na Obali dobili igrišče za golf.
Čeprav si je zemljišča s piranskim županom Bossmanom ogledala tudi Tanja Strniša z ministrstva za kmetijstvo, to ni nič pomagalo, da bi na Obali dobili igrišče za golf.


Ministrstvo ne ve, kaj počne sklad


Na ministrstvu za gospodarstvo na naša vprašanja niso odgovorili, na ministrstvu za kmetijstvo pa so očitno slabo informirani, kaj se dogaja na skladu, saj pravijo, da od junija lani občina Piran še ni predložila kompromisnega prostorskega načrta, ki bi na tem območju umestil tudi golf. Po odgovoru sodeč je tako ministrstvo še zmeraj prepričano, da bo občina lahko uredila deset igralnih polj na Krogu in osem v dolini. »Načelno stališče ministrstva je, da gre za kompromis, ki bi bil sprejemljiv ob primernih omilitvenih ukrepih.« Očitno ne vedo niti, da je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo po reviziji sodne odločitve, po kateri je občina že pred več kot letom dni izgubila pravico nad zemljišči, ki so bila več kot desetletje namenjena za golf.

Svetovalka pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica in ena glavnih nasprotnic golfa v Sečoveljski dolini Irena Vrhovnik je prepričana, da je odločitev sklada edino pravilna in da bosta brata Pribac lahko uredila trajne nasade na tej ravnici. »To je strateško veliko bolje za državo kot apetiti kapitalistov,« je dejala Vrhovnikova, ki zavrača tudi kompromisno rešitev. Nekateri drugi kmetje v Sečovljah, ki nočejo biti imenovani, so prepričani, da bi zlahka našli kompromis med turizmom in kmetijstvom in da je obdelovalne zemlje dovolj.
Območje igrišča za golf Sečovlje FOTO: Delo
Območje igrišča za golf Sečovlje FOTO: Delo


Hrvaška Istra v nizkem startu


Umaški župan Vili Bassanese je za Delo povedal, da imajo zelo dobre izkušnje z igriščem na Crvenem vrhu, ob Kempinskem: »To je edino igrišče, ki dela 360 dni v letu in deluje že deset let. Med gosti je pozimi 90 odstotkov Slovencev. Prostorske načrte smo sprejeli še za dve igrišči za golf. Ena glavnih ovir je voda. Iz vodovoda je predraga, vse kaže, da bi jo bilo ceneje jemati iz morja in jo razsoljevati,« pravi umaški župan. Zemljišče v bižini Kempinskega Adriatic ob Alberih in stari Savudriji želi najeti srbski podjetnik Miodrag Kostić, za drugo zemljišče pri Bušćini pa se že več let zanima neimenovani slovenski podjetnik. Tretje igrišče za golf v severni Istri načrtujejo v občini Brtonigla v bližini Dajle, a je zdaj ujeto v lastniški spor med italijanskimi benediktinci in poreško-puljsko škofijo.

Več iz te teme:

Komentarji: