Med nagrajenimi prostovoljci Idrijčan, ki se »vse življenje posveča mladim«

Nekdanji učitelj je že 50 let mentor mladim planincem, četrt stoletja pa tudi prostovoljec na TOM telefonu.
Fotografija: Nagrajeni prostovoljci pri predsedniku republike. FOTO: Urad predsednika republike
Odpri galerijo
Nagrajeni prostovoljci pri predsedniku republike. FOTO: Urad predsednika republike

Idrija – Idrijčan Nace Breitenberger je danes iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejel državno priznanje za prostovoljno delo. 

Dolgoletni pedagog, prostovoljec, predsednik Planinskega društva Idrija, sodelavec na TOM telefonu v Idriji, svoje delo, kot so zapisali v obrazložitvi od predaji priznanja, opravlja na področju vzgoje in izobraževanja ter socialne dejavnosti.

»Njegovo delovanje je zaznamovalo predvsem sodelovanje v Zvezi prijateljev mladine. Med drugim je na njegovo pobudo leta 1987 ponovno zaživel počitniški dom Rudar v Ankaranu. Kolonije so po njegovi zaslugi organizirane tako, da je poskrbljeno za varnost in bogato kulturno ter rekreativno dejavnost vse večjega števila otrok. Bil je pobudnik enotne organizacije in financiranja poletne šole v naravi za vse otroke v občini, sodeluje pa tudi pri organizaciji bralne značke in revije pevskih zborov,« so njegov prispevek k lokalni skupnosti obširno predstavili v utemeljitvi nagrade. 
 
Nace Breitenberger se malodane že celo življenje posveča mladim. 50 let je že uspešen mentor nadebudnih planincev, s katerimi na tekmovanju Mladina in gore redno posega po najvišjih mestih. Tudi kot upokojeni učitelj Breitenberger svoje pedagoške palice še ni izpustil iz rok. Še vedno namreč predaja znanje naprej učencem - priseljencem, ki jih poučuje slovenski jezik in tako lajša njihovo vključevanje v šolsko in lokalno okolje. 

Današnje podelitve najvišjih državnih odlikovanj za področje prostovoljstva so se iz Idrije poleg nagrajenca Breitenbergerja udeležili tudi župan Tomaž Vencelj, podpredsednica PD Idrija Irena Laharnar in ravnateljica OŠ Idrija Ivica Vončina.

Podelitve najvišjih državnih odlikovanj za področje prostovoljstva so se iz Idrije udeležili tudi župan Tomaž Vencelj, podpredsednica PD Idrija Irena Laharnar in ravnateljica OŠ Idrija Ivica Vončina. FOTO: Občina Idrija
Podelitve najvišjih državnih odlikovanj za področje prostovoljstva so se iz Idrije udeležili tudi župan Tomaž Vencelj, podpredsednica PD Idrija Irena Laharnar in ravnateljica OŠ Idrija Ivica Vončina. FOTO: Občina Idrija


V Sloveniji najmanj 300.000 prostovoljcev


Poleg Breitenbergerja so državno priznanje  na področju prostovoljstva za leto 2018 prejeli tudi Petra Matos, ki je bila nagrajena za svoj prispevek na področju varstva okolja in ohranjanja narave ter socialne dejavnosti, Sandra Svetina za prostovoljsko delo na področju vzgoje in izobraževanja ter na področju zdravja ter Janez Meglič za svoja prizadevanja na področju socialne dejavnosti.

»Prav je, da se družba in država enkrat letno zahvalita tistim med nami, ki posebej vestno, ne zato, da bi bili nagrajeni ali ker bi bilo to posebej družbeno ali državno priznano, pomagajo ljudem v stiski,« je udeležence na slovesni podelitvi v Ljubljani danes nagovoril Pahor.

Predsednik Odbora RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva Primož Jamšek je spomnil, da v Sloveniji vsaj 300.000 ljudi redno opravlja prostovoljsko delo. »Prav je, da se jim zahvalimo ne tu in tam, ampak vsak dan, in da najbolj izjemne zgodbe prostovoljstva povemo na glas,« je menil.

Komentarji: