Mihevčevi bungalovi v Ankaranu s štirimi zvezdicami

Večino turističnih kapacitet želijo povzdigniti. V celoti so obnovili še restavracijo Taverna in delno Bar Lounge ob morju.
Fotografija: Bungalovi so po novem dvakrat večji, vsak ima svojo teraso ali balkon, preurejene prostore in novo opremo. FOTO: Arhiv Adrie Ankaran
Odpri galerijo
Bungalovi so po novem dvakrat večji, vsak ima svojo teraso ali balkon, preurejene prostore in novo opremo. FOTO: Arhiv Adrie Ankaran

Ankaran – V turističnem podjetju Adria Ankaran si prizadevajo, da bi večji del svoje nastanitvene ponudbe spremenili v kategorijo štirih zvezdic. To dokazuje tudi včerajšnje odprtje prenovljenih bungalovov, ki so jih po načrtih arhitekta Eda Mihevca zgradili med letoma 1964 in 1966.

Bungalove so zdaj preuredili tako, da so v njih iz dveh sob izdelali eno suito – manjši hotelski apartma. Za naložbe pred glavno sezono so porabili približno milijon evrov izključno lastnih sredstev.
 

Za posodobitev letos milijon evrov


Več kot pol stoletja stare bungalove so hoteli v Adrii Ankaran, ki je v večinski lasti DSU in SDH, porušiti, a jim je načrte preprečila ankaranska občina, ki še ni sprejela občinskega podrobnega prostorskega načrta. Zato so se lotili prenove dveh sklopov t. i. Mihevčevih bungalovov. Iz 32 bungalovov so po načrtih arhitekta Aleksandra Bizjaka uredili 16 enot, ki jim pravijo Suita Olive.

Po prenovi bo v bungalovih 140 ležišč v sobah s 4 zvezdicami. FOTO: Arhiv Adrie Ankaran
Po prenovi bo v bungalovih 140 ležišč v sobah s 4 zvezdicami. FOTO: Arhiv Adrie Ankaran


Enote so dvakrat večje, kot so bile doslej, vsaka ima svojo teraso ali balkon, preurejene prostore in novo opremo. V njih je dvoposteljna spalnica in možnost pomožnih ležišč v predsobi. Poleg tega so obnovili Vilo Cedra, v kateri je 28 sob v kategoriji štirih zvezdic. Skupaj z obstoječim hotelom Convent, v katerem so imeli že doslej štirizvezdične sobe, premorejo v Adrii Ankaran v zidanih objektih skupaj približno 450 ležišč, od tega 140 v kategoriji štirih zvezdic. »Podjetje se s tem prilagaja trendom nastanitev višje kakovosti, po katerih povprašujejo predvsem nemško govoreči gostje, ki so za nas čedalje pomembnejši,« je povedal direktor Goran Križnar.
 

Načrtujejo nov hotel s sto sobami


V celoti so obnovili še restavracijo Taverna in delno Bar Lounge ob morju in s pogledom na velik del slovenske obale. Direktor Križnar pravi, da je najbolj ponosen, da so prenovitvena dela izpeljali v vsega nekaj mesecih in samo z lastnimi sredstvi. »Podjetje posluje dobro, lani smo ustvarili 5,84 milijona evrov prihodkov in 375.000 evrov čistega dobička, ki bi bil še najmanj 206.000 evrov večji, če nam občinski odlok ne bi povišal prispevka za stavbno zemljišče.

Zoper tak izračun smo se pritožili na republiško finančno upravo,« je povedal Križnar, ki kljub temu pravi, da z ankaransko občino niso več v sporu, temveč dobro sodelujejo, in to pričakujejo tudi v prihodnje. Načrtujejo, da bi takoj po sprejetju občinskega prostorskega načrta začeli uresničevati projekt novega hotela s približno sto sobami v kategoriji štirih zvezdic superior. Poleg hotela bi uredili še velnes in rehabilitacijski center ter kongresne prostore. Pomemben del zaslužka ustvarijo še v najbolj urejenem obmorskem kampu, ki lahko sprejme do 1500 gostov.

Križnar, ki je bil včasih direktor ljubljanskega hotela Slon, nam je povedal, da bo direktor le do konca junija, nato pa bo pred upokojitvijo še tri mesece prokurist. Prvega julija bo vodenje Adrie Ankaran prevzel Koprčan Aleš Semeja, zdajšnji direktor Term Dobrna.

Komentarji: