Obisk gradu Rihemberk raste

Občina je dobila konservatorski načrt, napoveduje nove obnovitvene korake.
Fotografija: Grajska vrata je letos prestopilo več kot 4000 obiskovalcev. Foto David Verlič
Odpri galerijo
Grajska vrata je letos prestopilo več kot 4000 obiskovalcev. Foto David Verlič

Od letošnjega aprila je delno obnovljeni grad Rihemberk nad Branikom obiskalo 4393 obiskovalcev oziroma 393 oseb več kot lani.
 
Sezona je tako izpolnila pričakovanja in poplačala trud, ki smo ga v sklopu projekta Restaura vložili v njegovo oživitev in obnovo, so zadovoljni v Mestni občini Nova Gorica, ki skrbi za grad skupaj s tamkajšnjo krajevno skupnostjo.
 
Do prihodnje pomladi bodo grajska vrata zdaj zaprta, dostop bodo imele zgolj predhodno najavljene skupine v spremstvu vodnika. Občina sicer napoveduje nove posege, saj je pridobila konservatorski načrt, ki da bo temelj vseh nadaljnjih posegov na gradu: »Prav tako še naprej iščemo morebitne zasebne partnerje za oživitev gradu v obliki javno-zasebnega partnerstva, za ta namen pripravljamo predstavitveno-promocijski film. Načrtujemo tudi dodatne arheološke raziskave za boljše poznavanje zgodovine gradu. V začetku leta 2019 pričakujemo zagon projekta LAS DediCenter Rihemberk, s katerim bo grad dobil osnovno opremo za obiskovalce za interpretacijo dediščine gradu ter se vzpostavil kot izhodiščna točka za raziskovanje in uživanje bližnje in daljne okolice.«
 
Za nameček bo mestna občina s projektom GREVISLIN gradu zagotovila prve urejene notranje prostore. Predvidena je tudi ureditev prostorov za gostinsko ponudbo in sanitarije za obiskovalce.
 
Prihodnje leto bo Rihemberk v upravljanje prevzel na novo ustanovljeni Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.
 

Komentarji: