Prehitro so streljali z raketami

Ponovljena volilna srhljivka iz Izole 2006. Vprašanje, za koga so volili po pošti.
Fotografija: Bo Boris Popovič za peti mandat potreboval pravno pomoč odvetnika Francija Matoza? FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bo Boris Popovič za peti mandat potreboval pravno pomoč odvetnika Francija Matoza? FOTO: Jože Suhadolnik

Koper – V štabu Aleša Bržana so včeraj nekaj po 22. uri prehitro streljali z raketami. »Videli boste, da bodo odločili glasovi iz predčasnega glasovanja, ki bodo povsem spremenili rezultat,« nam je brez sence dvoma dejal koprski podjetnik in Popovičev podpornik Ante Guberac, ko je že kazalo na gladko zmago Aleša Bržana. Predčasno glasovanje je razliko 1148 glasov v prid Bržanu le dobre pol ure kasneje skoraj izničilo. Aleš Bržan ima trenutno 12 glasov prednosti.Odločali bodo glasovi po pošti. Teh je menda 50, odpirali in šteli jih bodo danes opoldne, nam je povedal predsednik občinske volilne komisije v Kopru Miloš Senčur. Zato so karte še odprte in povsem verjetno je, da bo novi župan v Kopru moral svojo zmago dokazati v takšni ali drugačni arbitraži. O možnosti pritožb (najprej na občinski svet in potem na upravno sodišče) smo slišali še pred drugim krogom volitev. Kako je mogoče, da se je že drugič pri predčasnih volitvah zgodila toliko večja podpora Borisu Popoviču? Da so torej na predčasne volitve prišli v tako velikem številu predvsem Popovičevi volivci, se sprašujejo v štabu Aleša Bržana.

Se je Aleš Bržan veselil prehitro? FOTO: Jože Suhadolnik
Se je Aleš Bržan veselil prehitro? FOTO: Jože Suhadolnik

 

Volitve dokaz razdeljenosti Kopra


Volitve v Kopru torej še zdaleč niso končane in so še en dokaz najprej razdeljenosti Kopra, po drugi strani najrazličnejših metod volilne strategije. Proti Borisu Popoviču so se v Kopru združile skoraj vse stranke in gibanja. Prav neverjetno je bilo gledati tudi predstavnike različnih ideologij in političnih opredelitev, ki so se včeraj združili v volilnem štabu Aleša Bržana.Navzoči so bili predstavniki levice, SD, SMC ter do SLS, luških sindikatov in Marka Breclja. Vsi so se strinjali, da s takšnimi metodami vladanja in s takšnim ločevanjem ljudi, kot ga je zastavil Boris Popovič, ni mogoče pričakovati resnega razvoja kraja.
Čeprav Borisu Popoviču skoraj vsi priznavajo velika prizadevanja za razvoj kraja, njegovi kritiki opozarjajo predvsem na precejšnjo stopnjo zapravljanja, na veliko premajhno stopnjo demokracije in na neizbiranje sredstev pri ravnanju v odnosih s tistimi, ki mislijo drugače kot Boris Popovič. Najhujši je očitek, da pri načrtih za dosego cilja ne izbira sredstev. To se je najbolj pokazalo v razmerju sedanjega župana do Luke Koper, kjer je bil župan pripravljen delovati tudi tako, da je zavrl gospodarske načrte najbolj propulzivnega podjetja v občini in enega izmed najpomembnejših v državi.

Boris Popović v volilnem štabu. FOTO: Jože Suhadolnik
Boris Popović v volilnem štabu. FOTO: Jože Suhadolnik


Brez sodelovanja z drugimi občinami


Prav tako ni sodeloval z drugimi občinami v regiji in predstavniki državne oblasti, zaradi česar tudi regija v marsičem ne more izkoristiti vseh svojih prednosti. Ker je v zadnjem letu županovanja Popovič začutil, da bi lahko tudi izgubil volitve, se je tokrat zlasti intenzivno pripravil nanje. Zaradi tako velike želje po nadaljevanju vladanja je zašel v številna pretiravanja. Iz občinske blagajne je za potrebe predvolilne kampanje naredil marsikaj samo zato, da bi prepričal volivce, da živijo v pravljičnem svetu. Zato je šlo 600.000 evrov za novoletne lučke, 700.000 evrov za velike reklamne displeje, vsaj 100.000 evrov za štiri številke propagandnega občinskega glasila in za pravo poplavo rezanja trakov v mesecu pred volitvami. Pri vladanju se je močno sporekel še z vsakim, ki je o njegovem županovanju izrekel samo eno kritično misel.

In navsezadnje, celo pri zadnjem manevru, ko je javno že priznal poraz na volitvah, čeprav je njegov štab dobro vedel, da ima pri predčasnih volitvah še 1126 glasov rezerve, je mogoče razumeti prekaljeno potezo političnega bojevnika in tekmovalca, ki bo tekel še lep čas po tem, ko bodo za vse druge te volitve že zdavnaj končane.

Komentarji: