Takšna brv bo vodila čez Sočo

Ne bo poceni: Administrativnih ovir občina ne pričakuje, evropski denar pač.
Fotografija: Prepričal je minimalističen izgled. FOTO: Navor
Odpri galerijo
Prepričal je minimalističen izgled. FOTO: Navor

Tolminska občina je med 17 prispelimi rešitvami za brv čez reko Sočo med Tolminom in Mostom na Soči za najustreznejšo izbrala ponudbo družbe Navor iz Celja, nagradila pa je še štiri rešitve. Kdaj bo lahko lokalna skupnost izpeljala ocenjeno naložbo na skoraj 1,3 milijona evrov, pa še ne napoveduje.

Brv pri potoku Godiča predstavlja najkrajšo razdaljo med krajema ter bo zaokrožila peš in kolesarko pot okoli jezera na Mostu na Soči in izboljšala navezavo na širši prostor. Iz tega izhodišča je nadalje občinska ocenjevalna komisija ocenila, da so krajinsko primernejše rešitve z vitkejšimi konstrukcijami. Družba Navor je prepričala z minimalistično zasnovo s 107 metrov tankim lokom prek reke z jekleno konstrukcijo in grobim pranim betonom.

»Gre za precej občutljivo lokacijo z veliko pogoji od ceste do hriba, poplavne ravnice in ta občutljivost lokacije nas je vodila v prvem koraku, da smo zastavili zelo tanko navzgor napeto elegantno mostno konstrukcijo. Nepretenciozno, z obrežnimi rešitvami, ki so diskretne, ki ne prevladujejo,« je bil zadovoljen arhitekt Denis Rovan. Razstavo elaboratov proti vasi Modrejce bo knjižnica Cirila Kosmača v Tolminu gostila do 27. julija.

Izbira rešitve na natečaju pa še ne pomeni, da bo naslednji korak gradnja, opozarja tolminski župan Uroš Brežan. Ocenjena vrednost naložbe je nekaj manj kot 1,3 milijona evrov. Že natečaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije je stal 50.000 evrov, prav toliko je letos občina namenila za pridobivanje projektne dokumentacije. »Šele nato lahko gremo v izvedbo, tu pa bo kar velik izziv poiskati denar. Prihaja nova finančna perspektiva in kar nekaj razpisov,« je vseeno optimističen župan, ki pa ne pričakuje težav zaradi ostalih soglasij, saj jih je lokalna skupnost predhodno preverila. Nasprotno pa ji nič kaj dobro ne kaže s postavitvijo druge brvi čez Sočo med Tolminom in Volčami, za katero agencija za okolje ni izdala soglasja zaradi poplavnega loga z ogroženimi vrstami. Občina bo sicer vnovič poskusila s celovito presojo vplivov na okolje.

Komentarji: