Upniki s tožbo nad lastnike stanovanj v Edi

Stečaj Euroinvesta: Tožniki se sklicujejo na ničnost lastninskega elaborata – Ogorčenje in strah
Fotografija: Lastniki nepremičnin v Eda centru morajo vložiti odgovor na tožbo, v nasprotnem primeru lahko avtomatsko izgubijo premoženje. Foto Blaž Močnik
Odpri galerijo
Lastniki nepremičnin v Eda centru morajo vložiti odgovor na tožbo, v nasprotnem primeru lahko avtomatsko izgubijo premoženje. Foto Blaž Močnik

Upniki Euroinvesta v stečaju, ki so sodelovali pri gradnji novogoriškega nebotičnika Eda center in ki so v stečajnem postopku ostali brez poplačil, poskušajo zdaj s tožbo izničiti lastninsko pravico lastnikom stanovanj in poslovnih prostorov. Čeprav po pravni plati za to bržkone nimajo nobenih možnosti, šokirani in prestrašeni lastniki nepremičnin pripravljajo pritožbo.

»Tožba meri na izbris etažne lastnine in vzpostavitev prejšnjega lastninskega stanja, torej vpis lastnine nazaj na Euroinvest,« je pojasnil lastnik stanovanja v centru Peter Jan, ki predvideva, da poskušajo na ta način tožniki priti do svojega denarja. Tožbe so vložili nekdanji Euroinvestov podizvajalec družba Elcom in pet nekdanjih zaposlenih v Euroinvestu, pri čemer se sklicujejo, da lastninski elaborat ni bil narejen pravilno.

V štirih nadstropjih je 40 stanovanj, ki imajo lastnike, tožbo pa je v teh dneh prejelo 67 lastnikov nepremičnin; tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.Včeraj smo iskali dodatna pojasnila glede tožb in koliko denarja so kot eden največjih podizvajalcev v poslu izgubili, vendar se v Elcomu niso odzvali.

Etažni lastniki, ki so se v torek zbrali na zboru, pa morajo zdaj ukrepati in vložiti odgovor na tožbo. V nasprotnem primeru lahko celo avtomatsko izgubijo lastninsko pravico. Za zdaj ni jasno, ali bodo proti tožnikom nastopili skupaj ali vsak posamezno. Kot so povedali na zboru, je lastninski elaborat pripravljal prav eden tožečih nekdanjih zaposlenih. »Tožijo nas ljudje, ki so to napako naredili,« se je čudila Miranda Filej, ki je skupaj z možem kupila dve stanovanji, ko je Euroinvest začel graditi nebotičnik. V DUTB pravijo, da tožbo še proučujejo, zato je ne želijo komentirati.


Napake lahko popravijo le lastniki

Ljubljanski odvetnik Andrej Simonič iz Odvetniške pisarne Simonič in Vrančič je za Delo povedal, da primera podrobneje sicer ne pozna, a se takšni tožbi čudi, saj da v zemljiško knjigo vpisane lastninske pravice ni mogoče izbrisati na takšen način: »Podizvajalec ima lahko zahtevek do graditelja, ampak to je izrazito obligacijski zahtevek, ki ga mora v primeru stečaja prijaviti v stečajno maso kot svojo terjatev. Nima pa stvarnopravnih zahtevkov, da bi lahko posegal v to premoženje.« Če je lastninski elaborat narejen in vpisan v zemljiško knjigo, potem to velja ne glede na to, ali je bila prej v postopku, v katerem sta sodelovala še geodetska uprava in notar, storjena napaka. »Te napake ni več možno popraviti oziroma jo lahko odpravijo zgolj lastniki stanovanj, nikakor pa ne upniki,« pravi Simonič.

Glavobolov zaradi Eda centra tako očitno še ni konec. Prav nebotičnik je pred tremi leti dokončno potopil Euroinvest, iz stečajne mase pa je vse pobrala slaba banka, ki je leto pred tem od družbe prevzela za 22 milijonov evrov terjatev, pobota s preostalimi upniki pred začetkom stečaja pa ni želela sprejeti. DUTB je lani dobila v svojo last še vse razpoložljive nepremičnine iz stečaja, potem ko je na dražbi ponudila bistveno višje cene kot vsi drugi dražitelji.

Komentarji: