V posoških podjetjih ne bo več diskotek

Sedemmilijonsko naložbo posodobitve električnega omrežja bodo izpeljali v treh letih.
Fotografija: Večina opreme kobariške razdelilne transformatorske postaje je starejša od 40 let. FOTO: Blaž Močnik
Odpri galerijo
Večina opreme kobariške razdelilne transformatorske postaje je starejša od 40 let. FOTO: Blaž Močnik

Kobarid – Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo Sodo je začel graditi novo razdelilno transformatorsko postajo v Kobaridu, s katero bodo skupaj s podzemnim kablovodom med Kobaridom in Bovcem, ki ga namerava v treh letih napeljati Elektro Primorska, zadostili potrebam zgornjesoške doline po stabilni preskrbi z električno energijo. Nad kablovodom je predvidena še kolesarska steza.

Sodo bo za naložbo porabil 3,89 milijona evrov, na razpisu pa je za izvajalca izbral Kolektor Igin. Novo transformatorsko postajo bodo zgradili do junija 2020, s posodobitvijo omrežja pa bodo izboljšali preskrbo z električno energijo za potrebe gospodinjstev, turizma in gospodarstva.

»Obstoječa postaja je na izteku svoje življenjske dobe. Večina vgrajene opreme je starejša od 40 let, zato je velika verjetnost okvar. Predvsem pa bo nova transformatorska postaja omogočala priključevanje novih odjemalcev, kar je temelj za gospodarski razvoj Kobarida in Bovca z okolico,« poudarja vodja naložbe iz družbe Sodo Milan Vižintin.
 

Največja škoda na strojih


Večja podjetja so imela zaradi vremenskih nevšečnosti, ki so vplivale na dobavo elektrike, nemalokrat težave. »Prav ta zahodni del Slovenije ima največje število udarov strel na kvadratni kilometer – ne samo v Sloveniji, ampak v Evropi. Zato imamo tudi več izpadov električne energije, ki zaradi nedostopnosti terena lahko trajajo tudi dalj časa,« pojasnjuje direktor sektorja za distribucijsko omrežje v Elektru Primorska Radko Carli.

V podjetju TKK Srpenica je na primer decembra 2013 zaradi vetroloma proizvodnja stala dan in pol. Družba iz proizvodnje vsak dan izvozi za približno 300.000 evrov izdelkov. »Izpad prihodkov zaradi prekinjene dobave električne energije je lahko zelo velik. Ob neurjih je zdaj pri nas zaradi nihanj napetosti kot v diskoteki, največja škoda pa nastane na strojih zaradi prisilne ustavitve. Stabilno električno omrežje bo za nas velika skrb manj,« je prepričan Mitja Costantini, prodajni direktor.

Naložba sovpada s projektom Elektra Primorska, ki bo med Kobaridom in Bovcem v prihodnjih treh letih zgradil 23-kilometrski 20-kilovoltni kablovod, ki bo zgornjemu Posočju omogočil bolj kakovostno napajanje z električno energijo. »Prenosna zmogljivost kablovoda bo deset megavatov, trenutna konična poraba v Bovcu je 3,5 megavata. Torej bi bila zmogljivost skoraj trikratnik zdajšnjih potreb,« pravi Carli o 3,15 milijona evrov vredni naložbi. Traso bodo v obeh lokalnih skupnostih izkoristili za ureditev utrjene makadamske kolesarske poti. Trenutno pridobivajo soglasja približno 70 lastnikov zemljišč.

Več iz te teme:

Komentarji: