Direktorja, nadzorniki in županja na raportu pri policistih

Afera Komunala Trbovlje: kazenska ovadba Žnidaršiča na tožilstvu, Pustoslemšek na cesti; pravnomočnost sklepa o imenovanju Žnidaršiča za v.d. razveljavljena.
 
Fotografija: Zbirni center trboveljske komunale. FOTO: Komunala Trbovlje
Odpri galerijo
Zbirni center trboveljske komunale. FOTO: Komunala Trbovlje

Trbovlje – Policisti so pri akterjih lanske kadrovske »afere« v Komunali Trbovlje v minulih dneh poizvedovali o domnevnih nepravilnostih v tem javnem podjetju. Zadeva se očitno ni končala marca, z imenovanjem Milana Žnidaršiča na vrh Komunale, še manj z lansko odstavitvijo Jožeta Pustoslemška z iste funkcije, temveč so jo prevzeli organi pregona in tožilci.

Na Policijski upravi Ljubljana (PU) so nam potrdili, da so trboveljski policisti »zaradi domnevnih nepravilnosti pri poslovanju družbe zbirali obvestila od oseb, ki bi lahko posredovale koristne informacije«. Pri tem, pravijo, ni šlo za policijsko zaslišanje oziroma zaslišanje osumljencev, o nadaljnjih aktivnostih kriminalistov pa v interesu preiskave za zdaj ne dajejo pojasnil.

Da se je minuli petek res zglasil na policiji, je za Delo potrdil Milan Žnidaršič: »Ni šlo ravno za kramljanje, a na pogovoru tudi nisem imel občutka, da mi žagajo glavo. Naj svoje naredijo odvetniki,« je dodal, medtem ko županja Jasna Gabrič na vprašanja, ali so policisti na razgovor vabili tudi njo in kaj morebitni (pred)kazenski postopki pomenijo za njeno župansko kandidaturo, ne odgovarja. Kot smo neuradno izvedeli, okrožno državno tožilstvo v Ljubljani kazensko ovadbo zoper Žnidaršiča zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja oziroma zaupanja pri gospodarski dejavnosti že obravnava.

Naj spomnimo, da so nekdanji nadzorniki (NS) Komunale, ki jih je vodil Iztok Hribovšek, lani jeseni za direktorja izbrali Pustoslemška, mu soglasno izdali sklep o imenovanju, nato pa si premislili; polovica NS je začela obstruirati seje, zaradi česar s Pustoslemškom nikoli niso podpisali pogodbe o zaposlitvi. Direktor Komunale je bil tako le nekaj ur, saj je Žnidaršič podjetje tožil in dosegel, da je sodišče v vsega nekaj dneh izničilo sklep o Pustoslemškovem imenovanju. Po menjavi NS je s sklepom novih nadzornikov Žnidaršič 2. marca dobil še en, najbrž zadnji mandat na čelu Komunale, ki jo je pred tem vodil več kot dvajset let. Pustoslemšek, ki je po sprejemu sklepa za direktorja Komunale prekinil delovno razmerje z dotedanjim delodajalcem, pa je še danes na cesti.
 

Razsodba višjega sodišča obrnila tok dogajanj


Vabilo na zaslišanje so poleg Žnidaršiča in Pustoslemška prejeli vsi nekdanji nadzorniki Komunale in županja Jasna Gabrič. Prav na njen predlog so Žnidaršiča za največ pol leta tudi imenovali za v. d. direktorja. Toda nedavna razsodba višjega sodišča je pravnomočnost imenovanja razveljavila in povsem obrnila tok dogajanj. Žnidaršič je dejal, da o razveljavitvi ne ve nič, a s sodbo je Pustoslemšku vrnjen položaj udeleženca v postopku, ki mu ga je sodnica Urška Husić pred tem dvakrat zavrnila, ker da nima pravnega interesa. Razveljavitev sklepa o začasnem imenovanju Žnidaršiča ni brez teže: pod vprašaj postavlja (ne)zakonitost odločitve novega NS Komunale, da z razpisom, še preden je bil znan rezultat Pustoslemškove pritožbe, poišče »rednega« direktorja.

Hkrati se utegne v Komunali ponoviti »groteska« iz lanskega novembra: če sodišče razveljavi tudi sklep o »rednem« imenovanju Žnidaršiča, o čemer odloča že štiri mesece, gre stolček Pustoslemšku, Komunala pa bo za kratek čas spet imela dva direktorja – od teh enega v kazenskem postopku.

Obstaja velika verjetnost, da bosta tako Žnidaršič kot Pustoslemšek uveljavljala odškodninske zahtevke – naslovnika naj bi bila stari oziroma novi NS. Pustoslemšek trem članom »starega« NS Zoranu Gračnerju, Edvardu Jugu in Vlasti Medvešek Crnkovič očita, da so toliko časa bojkotirali seje, da je NS, s katerim bi moral podpisati pogodbo o zaposlitvi, »padel« …
 

Komentarji: