Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Štajerska

Na Eurofins Erico odpuščanje zaradi razvoja inštituta

Inštitut za ekološke raziskave Eurofins Erico odpustil štiri zaposlene, ker inštitut za okoljske raziskave menda potrebuje drugačne strokovnjake.
Erico je bil ustanovljen za okoljske raziskave v Šaleški dolini, zdaj pa ob zaradi rudarjenja degradiranem in ojezerenem območju zanj skoraj več ni dela. FOTO: Brane Piano
Erico je bil ustanovljen za okoljske raziskave v Šaleški dolini, zdaj pa ob zaradi rudarjenja degradiranem in ojezerenem območju zanj skoraj več ni dela. FOTO: Brane Piano
Brane Piano
19. 4. 2018 | 07:00
3:22
Velenje – Na Inštitutu za ekološke raziskave Eurofins Erico so iz poslovnega razloga odpustili štiri – med njimi tudi predsednika sveta delavcev – od 45 zaposlenih. Sindikat temu nasprotuje, a dosedanji pogovori direktorja Marka Mavca in predstavnika lastnikov Adriana Kisa niso prepričali, da bi odpovedi preklicali. Mavec pravi, da so odpuščeni delali v programih, ki imajo že več let izgubo.

Toda Aleš Vodovnik, sekretar območnega sindikata Skei Velenje, dodaja, da je nenavadno, da so odpuščeni prav najbolj izpostavljeni predstavniki delavcev. »V ponedeljek se bomo sestali s člani sindikata in ni izključeno, da bomo razmislili tudi o stavki,« napoveduje Vodovnik.

Predsednica sindikata v Eurofinsu Ericu Anastazija Vrbovšek še umirja strasti: »Že jeseni je iz poslovnega razloga dobil odpoved sodelavec, ki je bil dlje časa na čakanju. Vodstvo smo seznanili, da odpuščanjem nasprotujemo, smo pa še sredi pogovorov.«

Največji laboratorij za okoljska testiranja

Lani julija je lastnik inštituta Erico kot največjega neodvisnega laboratorija za okoljska testiranja v Sloveniji, potem ko so ustanoviteljske deleže prodali Gorenje Ekoinvest, Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje, postala korporacija Eurofins. Ta združuje 310 laboratorijev v 39 državah in zaposluje 28.000 ljudi. Pred prevzemom se je bodoči lastnik strinjal z zahtevo podjetniškega sindikata Skei po zvišanju plač.Po tistem sta tako Mavec kot Vrbovškova ocenjevala, da se jim odpirajo možnosti za širitev poslovanja zunaj Slovenije in pridobivanje znanja zlasti za testiranje okolja, živilskih in farmacevtskih izdelkov. Prav to pa je očitno krivo, da nekaterih kadrov v Eurofinsu Ericu več ne potrebujejo.

Premalo znanj za storitve na trgu

Direktor Eurofins Erico Marko Mavec pojasnjuje, da so že lani zaposlili dva sodelavca, maja pa bodo še eno novo sodelavko za nove dejavnosti. »Že pred prevzemom smo ugotavljali, da je v ekologiji v Šaleški dolini vse manj posla, da prinašajo izgubo; za storitve na trgu, ki prinašajo dohodek, pa nimamo dovolj znanj. Gre za farmakologijo, prehrano, farmacijo, produkte v kmetijstvu, biotehnologijo,« razlaga direktor. Z reorganizacijo so se zato lotili kadrovskega prestrukturiranja. Dve vodji sta postali odveč, prešolanje pa v kratkem času ni mogoče.

Direktor glede morebitne stavke meni, da bi bila nezakonita. O lanskem poslovanju dodaja, da so bilančno poslovali brez izgube, saj so vknjižili izredne prihodke, ko je Eurofins Holding od Erica kupil njihove poslovne prostore. »Brez tega bi bili negativni prav zaradi lanskega zvišanja plač, ki so višje od povprečja v panogi,« poudarja Mavec.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine