Občina svojo zelenico menja za poplavno parcelo

Parcela, ki je bila doslej javno dobro, je po oceni Gursa vredna sedemkrat več kot zemljišče, ki ga bo občina dobila v zameno.
Fotografija: Družba CEP je obnovila propadajoči Lanovž, v njene roke prihaja še zelenica okoli dvorca, ki je bila do zadnje seje občinskega sveta javno dobro. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Družba CEP je obnovila propadajoči Lanovž, v njene roke prihaja še zelenica okoli dvorca, ki je bila do zadnje seje občinskega sveta javno dobro. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Občina bo svojo 6661 kvadratnih metrov veliko zelenico pri dvorcu Lanovžu zamenjala z zemljiščem v Medlogu družbe CEP Urbana Majcna, čeprav je občinsko zemljišče večje in po podatkih geodetske uprave vredno sedemkrat več. Medloško zemljišče potrebuje ministrstvo za okolje in prostor za protipoplavni nasip, Majcen pa hoče zemljišče pri Lanovžu. Pravi, da bo tam ostal park, občina in večina svetnikov mu verjamejo.

Občina ima v Medlogu na širšem območju nekdanjega vrtnarstva v lasti večino zemljišč, na katerih namerava okoljsko ministrstvo postaviti protipoplavni nasip. Kot pojasnjujejo na MOP, gre za začasen ukrep, dokler ne bodo zgradili suhega zadrževalnika v Levcu, za katerega pa ne kaže, da bi se to zgodilo kmalu. Celjski župan Bojan Šrot je prejšnji teden dejal, da pričakuje, da bo »začasni« nasip stal najmanj 20 let. Na ministrstvu načrtov nasipa še niso pokazali, je pa Šrot dejal, da naj bi šel prek starih rastlinjakov propadlega vrtnarstva proti Nazorjevi ulici: »To ne bo visok nasip, visok bo okoli enega metra, skupno naj bi bil dolg približno en kilometer.«

Da bi nasip lahko zgradili, mora MOP dobiti na zemljiščih služnosti. Tu pa se zapleta. Dobrih 5600 kvadratnih metrov zemljišča je v lasti družbe CEP Urbana in Sabine Majcen. CEP je po podatkih iz zemljiške knjige lastnik zemljišča že od junija 2005, kupili pa so ga v stečaju družbe Ingrad. Kot je za Delo dejal Urban Majcen, so ga kupili, da bi imeli tam skladišče. CEP se ukvarja z zbiranjem in predelavo odpadnih surovin, družba je tudi lastnica večine zemljišč, na katerih je poslovala družba Ekosistemi v Straži pri Novem mestu, kjer je lani zgorela predelovalnica odpadkov.

Škodljiva menjava zemljišč?

Majcen trdi, da so ministrstvu povedali, da služnosti za zemljišče v Medlogu ne bodo dobili: »To bi bilo nesmiselno, ker potem tam ne bi mogli ničesar delati. Rekel sem jim, naj zemljišče kupijo ali mi pridobijo drugo v Celju. To je bila idealna priložnost, da bi dobili zemljišče pri Lanovžu.« Dvorec Lanovž je CEP od občine kupil pred tremi leti, zdaj je obnovljen, v njem deluje zasebna klinika podjetja Dvorec Lanovž Sabine Majcen, Branke Čretnik in Luke Turka, Urban Majcen je prokurist.

A medloškega zemljišča MOP ni hotel kupiti, pridobivanje zemljišč za nasipa pa je prepustil občini. Tudi ta pa denarja za odkup, kot je pojasnil vodja oddelka za okolje in prostor Dušan Slapnik na odboru za finance in premoženjska vprašanja, nima: »Občina si odkupa zemljišča v Medlogu za ceno 280.000 evrov ne more privoščiti, zato je pristopila k menjavi zemljišč.« Kot so pojasnili svetnikom, je menjava mogoča, če razlika v vrednosti med zamenjanimi zemljišči ni večja od 20 odstotkov. Cenitve zemljišč svetniki niso videli in sodeč po zapisnikih tudi ne zahtevali.

Občino smo že prejšnji teden zaprosili za cenitve, vendar nam jih še niso posredovali, podatki geodetske uprave pa kažejo znatno več kot 20-odstotno razliko med vrednostmi zamenjanih zemljišč. Po Gursu je namreč zemljišče v Medlogu, katerega del bo očitno poplavljen, vredno 8549 evrov, zemljišče pri Lanovžu pa 59.949 evrov. Čeprav je odbor za finance menjavi nasprotoval, je večina svetnikov dvignila roke, da zemljišče pri Lanovžu ni več javno dobro in da je s tem pripravljeno za menjavo.

Zasebna zelenica

Majcen miri: »Zamenjali bomo stavbno zemljišče s parkom. To smo naredili zato, da nam ne bodo nekoč zraven Lanovža česa postavili. Park bomo lepo uredili, tudi v sodelovanju z zavodom za varstvo kulturne dediščine, s katerim smo sodelovali že do zdaj.« Da bo ta del ostal park, je dejal tudi Šrot. Svetnica Brigita Čokl se sprašuje, ali ne bi bilo bolj smiselno, da bi zemljišče vendarle obdržala občina, ne pa da moramo verjeti zasebniku, da bo park ostal park, sploh zato, ker se prostorski načrti lahko hitro spremenijo: »Jaz jim ne verjamem. Poleg tega je zemljišče v Medlogu poplavno in se ne more primerjati s tem pri Lanovžu. Ne vem, na kakšni podlagi so ocenili, da je razlike za manj kot 20 odstotkov.«

Svetnik Matija Kovač pa je opozoril še na težavo, da zelenica postaja zasebna: »To je bilo doslej javno dobro in vsem na voljo za sprehajanje. Ko je enkrat zasebno, ne vemo, kaj se bo z njim dogajalo. Sam pa sem sicer od vsega začetka proti začasnemu nasipu v Medlogu, ker se s tem grobo posega v prostor in ne daje celostnih rešitev. Nujna bi bila gradnja suhih zadrževalnikov.« MOP vztraja pri začasnem nasipu, vendar pravijo, da dokler ne bodo pridobili vseh zemljišč oziroma služnosti, vse »aktivnosti mirujejo«.

Komentarji: