Pod streho še en Jamatlon

Na teku po zasavskih jamah je teklo 140 udeležencev.
Fotografija: V objemu jamskega škrata Perkmandeljca. Foto Branko Klančar
Odpri galerijo
V objemu jamskega škrata Perkmandeljca. Foto Branko Klančar

V objemu jamskega škrata Perkmandeljca. Foto Branko Klančar
V objemu jamskega škrata Perkmandeljca. Foto Branko Klančar
Hrastnik – Pa je srečno pod streho! Deveta adrenalinska preizkušnja Jamatlon po zasavskih jamah v organizaciji zavoda Savus, namreč.  Na 5,5-kilometrski progi od Hrastnika do Trbovelj je rudarske ovire premagovalo 140 udeležencev.

Mednarodna udeležba in Miss Slovenije

Organizator se lahko  pohvali z mednarodno udeležbo: poleg Slovencev so prišli še navdušenci teka s Hrvaške, iz Avstrije, Italije, Francije, Finske, Rusije in celo Južne Koreje. Jamska preizkušnja je pritegnila celo najlepša slovenska dekleta. Med udeleženkami so bile namreč v ekipi trboveljskega Dewesofta tudi Miss Slovenije Maja Zupan ter finalistki za Miss Slovenije 2018 Mojca Kranjec in Marija Seničar. 

Poskrbljeno za otroke

Jamatlon 2018 je bil družinsko obarvan. Na osrednjem prizorišču ob Delavskem domu Trbovlje so prostovoljci Društva prijateljev mladine poskrbeli za varstvo otrok udeležencev. Da jim ni bilo dolgčas, so ustvarjali na jamatlonskih delavnicah in se udeležili mini Jamatlona.

Ohranjanje rudarske dediščine
Jamatlon sicer poteka dvakrat letno: poleti v okviru rudarskega praznika, decembra pa na god sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Organizatorji Jamatlona želijo z rekreativno pustolovščino vrniti vsebine opuščeni rudniški infrastrukturi, rudnik pa tudi po zaprtju, ki je predvideno za konec letošnjega leta, približati sedanjim in bodočim generacijam. Udeleženci Jamatlona so si lahko po preizkušnji v jami brezplačno ogledali tudi rudarska stanovanja na Njivi ter virtualni muzej rudarstva v katakombah Delavskega doma 4. dritl. Slednji je na dan Jamatlona proslavil prvo obletnico delovanja.

Jamašpil 

 Jamatlon je začinila tudi glasba. Drugič zapovrstjo so odigrali tudi Jamašpil, glasbeno prireditev, ki promovira mlade slovenske glasbenike. Na odru prizorišča so se predstavile mlade pevke Maruša Zmrzlak iz Trbovelj, Aida Perko Praner z Bizeljskega in Nika Špajzer iz Hrastnika.

 

Komentarji: