S hmeljem na vrh sušilnice

Z vrečo na hrbtu bodo tekli na najvišjo stavbo v Savinjski dolini
Fotografija: Sušilnica hmelja v Žalcu, najvišja stavba v Savinjski dolini. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Sušilnica hmelja v Žalcu, najvišja stavba v Savinjski dolini. FOTO: Brane Piano

Žalec - Po zgledu velikih svetovnih mest pripravlja Tekaško društvo Savinjčan prvi tek po stopnicah na na najvišjo stavbo v Savinjski dolini, na skladišče in nekdanjo sušilnico hmelja žalskega Hmezada, zdaj Hmezada Exima. Tekači se lahko prijavijo samo še danes.
 
Da tek ne bo enostaven, se bodo morali tekmovalci na vrh podati s petkilogramsko vrečo hmelja. Stolpnica, ki je visoka 54,5 metra, ima 15 nadstropij, do razgledne ploščadi na vrhu pa je treba premagati 241 stopnic. Tudi te pa niso enake. Tek, imenovan Juriš na Hmezad, zahteva od tekačev prilagajanje ritma. Od pritličja do prvega nadstropja so stopnice visoke 16 centimetrov, potem do 2. nadstropja 21 centimetrov, od tam do 15. nadstropja pa 18 centimetrov.
 
Moški in ženske se bodo pomerili v enotnih kategorijah, štartali pa bodo v polminutnih presledkih kakor na kolesarskem kronometru. Tekmovalci bodo prejeli spominske medalje, najboljših šest v obeh kategorijah pa pokale in nagrade. Medalje bodo prejeli tudi trije tekmovalci, ki se bodo najbolj približali povprečnemu času brez upoštevanja časov treh najbolje uvrščenih.
 
Tek po stopnicah organizirajo v številnih velikih svetovnih mestih, v tujini v Chicagu, na Dunaju in v New Yorku, pri nas pa v Ljubljani.
 
»Naše Tekaško društvo Savinjčan se trudi prebuditi zdrav način življenja in približati nove načine teka vsem, ki se s tekom srečujejo na takšen ali drugačen način. Naš prvi tek na najvišjo stavbo v domačem kraju je dokaz in želja, da tudi nevsakdanje tekaške poti lahko premagamo, če želimo. Pričakujemo dober obisk vseh tistih, ki ne marajo dvigal, ampak obožujejo izzive,« pravi predsednik društva Boris Podpečan.
 
Po tekmovanje bo na 3. Savinjskem oktoberfestu pri fontani piv Zeleno zlato družabno srečanje.

Komentarji: