Skoraj 4-milijonsko investicijo so izpeljali brez centa pomoči s šolskega ministrstva

Podružnična šola na Dolu: Zaradi dolga Hrastničanov ne boli glava.
Fotografija: Dolska "učilna zidana" pred prenovo. Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
Dolska "učilna zidana" pred prenovo. Foto Polona Malovrh

V petek bodo uradno odprli prenovljeno in dozidano šolo. Foto Arhiv Projekt D.d. Nova Gorica
V petek bodo uradno odprli prenovljeno in dozidano šolo. Foto Arhiv Projekt D.d. Nova Gorica


Hrastnik – Dobrih dvesto dolskih osnovnošolcev bo jeseni sedlo v prenovljeno in dozidano šolo, ki je bila obnove nazadnje deležna pred več kot pol stoletja. Resorno ministrstvo ni prispevalo niti centa, zaradi posojila, ki ga je občina najela, da izpelje 3,9-milijonsko investicijo, pa bo decembra dolg na prebivalca Hrastnika znašal 300 evrov in bo štirikratnik lanskega.

Lani, preden je investicija v največjo slovensko podružnično šolo, OŠ heroja Rajka, stekla, je dolg na Hrastničana znašal dobrih 70 evrov. Občina se je za investicijo zadolžila v višini 2,7 milijona evrov. Računali so tudi na 800 tisočakov sredstev za učinkovito rabo energije v javnem sektorju z razpisa Eko sklada, na 116 tisočakov nepovratnega denarja, s katerim država spodbuja rabo obnovljivih virov energije v javni infrastrukturi oziroma energetsko prenovo stavb v lasti in rabi občin, pa tudi na pol milijona evrov z obljubljenega 3-milijonskega razpisa šolskega ministrstva (MŠŠ) za investicije v osnovne šole. V petek bodo dolsko šolo uradno odprli, hrastniški proračun je zahvaljujoč Eko skladu in kohezijskim sredstvom prihranil 804 tisočake, razpisa MŠŠ pa še vedno od nikoder …

"Zadolženost Hrastnika ni kritična"


Šola v času prenavljanja. Foto Polona Malovrh
Šola v času prenavljanja. Foto Polona Malovrh

»Zadolženost občine bo konec leta predvidoma 2,824 milijona evrov in je daleč od kritične,« pravi vodja občinskega oddelka za proračun in finance Vanja Jerič, »saj nam je polovica kreditnega potenciala še vedno na voljo. A bojimo se vsakega novega neurja in novih plazov, ki lahko znatno povečajo zadolženost.« Za primer: samo sanacija plazu Jepihovec, ki se je sprožil v neurju 2016, je občino stala 460 tisočakov. »Skoraj toliko, kot smo pričakovali od MŠŠ,« dodaja Jeričeva, ki računa, da bo s pomočjo brezobrestnega kredita Eko sklada predčasno, najkasneje v 2020, zaprla polmilijonski kredit z 0,85-odstotno obrestno mero, najet pri banki Intesa Sanpaolo.
 

Najmanj deset let mir pred vlaganji


Dolska "učilna zidana" pred prenovo. Foto Polona Malovrh
Dolska "učilna zidana" pred prenovo. Foto Polona Malovrh


Hrastniško občino prevozi šolarjev letno stanejo okrog 150.000 evrov. V času investicije so gostovali na treh lokacijah v Hrastniku, za kar je morala občina po podatkih Ljuba Zalezine, vodja oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo, dodatno primakniti še 87.000 evrov.

Kljub »mogočni« investiciji je bila odločitev, da šole z letnico 1928 ne podrejo, temveč dozidajo in prenovijo, pravilna, so prepričani v Hrastniku. Pred leti so energetsko sanirali tudi matično OŠ narodnega heroja Rajka; pred tem so samo za stroške ogrevanja in pripravo sanitarne tople vode plačevali prek 115 tisočakov letno. Jeričeva upa, da osnovno šolstvo v občini ne bo potrebovalo večjih vlaganj vsaj še naslednje desetletje.

Komentarji: