Teden varstva in hrane za 20 evrov

V Šaleški dolini lahko zaposleni starši otroke med počitnicami za dva tedna oddajo v varstvo
Fotografija: Vila Rožle v velenjskem Sončnem parku. Foto Brane Piano/DELO
Odpri galerijo
Vila Rožle v velenjskem Sončnem parku. Foto Brane Piano/DELO

Velenje - Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj boste med poletnimi šolskimi počitnicami prvič organizirali počitniško varstvo za otroke od prvega do petega razreda oziroma starosti od 6 do 10 let. Zanimanje je veliko, saj so že prvi dan vpisali več kot 50 otrok, mest pa zna hitro zmanjkati.

V počitniško varstvo bodo namreč vsak teden sprejeli do 25 otrok, starši pa jih lahko prijavijo za največ dva tedna. Zato imajo prednost otroci zaposlenih staršev, ki poleti varstvo gotovo bolj potrebujejo. Od 2. julija do konca avgusta bo varstvo v Vili Rožle v velenjskem Sončnem parku, vmes pa med 30. julijem in 10. avgustom v Mladinskem centru Velenje.

Cena za enotedensko počitniško varstvo za posameznega otroka znaša 20 evrov, razen za zadnji teden v avgustu, ko bo v Vili Rožle potekal projekt Otroško mesto, ki bo vsebinsko še bolj bogat, zato bo cena za en teden 30 evrov. V Otroško mesto bodo lahko starši vključili tudi otroke starejše od 10 let, ki bodo prav tako imeli organizirano prehrano.

Cena za otroke iz Velenja in Šoštanja je enaka, a ker program izvajajo velenjske organizacije, bo občina Šoštanj za vsak teden varstva za otroka s svojega območja prispevala še 20 evrov. Varstvo in dejavnosti za osnovnošolce bodo poleti namreč izvajali Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Mladinski center Velenje in Športna zveza Velenje.

Vesna Jeličič iz kabineta velenjskega župana pravi, da stroškovno vsega ne morejo oceniti, saj gre za številne dejavnosti in izvajalce, ki se med seboj prekrivajo ali jih tudi sicer izvajajo po svojih programih. Zveza prijateljev mladine in mladinski center so tako že doslej vsako poletje imeli počitniške programe za otroke in mladostnike ter jih letos z varstvom le nadgrajujejo. Se bodo pa ob delavnikih dopoldan v Vili Rožle in v mladinskem centru brezplačno lahko družili tudi otroci, ki varstva ne potrebujejo.

Finančno je programe težko ovrednotiti tudi zato, ker bodo za varovanje in animacijo poskrbeli zaposleni, prostovoljci s pedagoškim znanjem, dijaki, ki bodo vključeni v projekt Čisto moje Velenje in jih za poletno prakso plača občina ter športni vaditelji iz velenjskih športnih klubov.

Komentarji: