Predstavitvena informacija

Varen prevoz koles z avtomobilom

Boste letos na dopust s seboj vzeli tudi kolo, s katerim boste raziskovali in spoznavali okoliške kraje?
Fotografija: Bodite pozorni, da teža koles in prtljažnih elementov ne preseže največje dovoljene obremenitve strehe. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Bodite pozorni, da teža koles in prtljažnih elementov ne preseže največje dovoljene obremenitve strehe. FOTO: Getty Images

Za prevoz koles z avtomobilom imate na voljo več možnosti, za vse pa velja, da morate kolo najprej pravilno namestiti in pritrditi v ali na avtomobil. Prilagoditi pa morate tudi vožnjo. 
 

Upoštevajte omejitve avtomobila


Če boste kolesa prevažali na strehi, bodite pozorni, da teža koles in prtljažnih elementov ne preseže največje dovoljene obremenitve strehe. Podatek o tem lahko najdete med tehničnimi podatki vozila.
 

Pri višjih avtih uporabite pomožne stopnice


Nalaganje in montažo koles na streho enoprostorca vam lahko precej olajšajo pomožne stopnice (majhna A-lestev s tremi prečkami), ki jih lahko shranite v prtljažniku in nato uporabite tudi pri razlaganju koles. Pri vozilih običajne višine, okoli metra in pol, pa dodatne pomoči stopnic najverjetneje ne boste potrebovali.
 

Prednosti prevoza na strehi


Prevoz koles na strehi avtomobila je cenovno ugodnejši, preprost, ne vpliva na dolžino vozila in ne ovira potnikov pri odpiranju in zapiranju vrat avtomobila. Poleg tega je nosilnike za prevoz na strehi možno pritrditi skoraj na vsak avtomobil, koles pa pred prevozom ni treba razstavljati in se med vožnjo ne umažejo tako, kot se, če jih namestite za zadnji odbijač.

Foto Getty Images
Foto Getty Images

 

Pazljivo preverite nosilnike in pripravite kolesa

  1. Preden kolesa namestite na nosilnike, morate preveriti, ali sta prečni palici dovolj dobro pritrjeni na streho vozila oziroma na vzdolžni letvi.
  2. Nato pripravite kolesa. Z njih odstranite vse dodatke – števce, zračne tlačilke, torbice in košare. Ti lahko namreč med vožnjo odpadejo.
  3. Dobro je, če vam pri nameščanju oz. pritrjevanju koles na streho vozila kdo pomaga, saj bo tako celoten proces veliko lažji in hitrejši.
  4. Pazite, da boste nosilno konzolo dovolj trdno pritrdili na okvir kolesa, in ne pozabite na zanki za utrditev obeh kolesnih obročev. Zatem osnovni prtljažnik in nosilce koles zaklenite.

Prilagodite vožnjo


Ko na streho avtomobila naložite kolesa, se vozne lastnosti zaradi višjega težišča spremenijo. Pozorni bodite, da z vozilom ne boste zapeljali pod preveč nizek nadstrešek, podvoz ali drevesno krošnjo.

Spremenjene vozne lastnosti morate upoštevati tudi pri zaviranju in zavijanju, ki naj ne bosta sunkovita. Tudi na avtocesti je priporočljivo, da hitrost ustrezno prilagodite in uporabljate desni prometni pas.


 
 
Naročnik oglasne vsebine je Zavarovalnica Triglav