Poletje je

»Vse bo, samo nas ne bo,« je rada rekla moja nona.
Fotografija: Prebujanje s svetlobo, ki se tihotapi skozi špranje rolet. Zajtrk na terasi. Espresso. Iztisnjena grenivka. Ta rožnata, ne rumena. Topel croissant. FOTO: Stevo Vasiljević/Reuters
Odpri galerijo
Prebujanje s svetlobo, ki se tihotapi skozi špranje rolet. Zajtrk na terasi. Espresso. Iztisnjena grenivka. Ta rožnata, ne rumena. Topel croissant. FOTO: Stevo Vasiljević/Reuters

Poletna jutra. Vroči popoldnevi. Dolgi večeri. Počitnice. Poležavanje. Plavanje. Gel​ za prhanje La La Lagoon. Dolgo prhanje. Na soncu pretiravanje. Sprehajanje. Štetje prstanov na starem drevesu. Limonin sorbet. Opazovanje zvezd. Nebeška konstelacija. Canzoni Italiane. Sanjarjenje.

Prebujanje s svetlobo, ki se tihotapi skozi špranje rolet. Zajtrk na terasi. Espresso. Iztisnjena grenivka. Ta rožnata, ne rumena. Topel croissant. Skuštrane potonike v Aaltovi vazi Savoy. V mislih lepi spomini. Naučil si se pozabiti tiste slabe.

Škatla z obledelim napisom​ David's. Lasvegaška kocka. Kinovstopnica za Botra. Frnikula. Vžigalice iz newyorškega kluba Jekyll & Hyde. Prtiček z emblemom George V. Odtrgana letalska vozovnica. London–Pariz–New York. Za vedno. Najljubša velemestna trojka. Pregledovanje fotografij. Občutek, da si se končno pobral. Zavedanje, da ni konec sveta. Vonj havajskega frangipanija.

Mivka. Nabiranje školjk. Smaragd, ki je v resnici delček razbite steklenice 7Up. Švedranje espadril. Zvok valov, ki treščijo ob obalo. Poletni dež, ki udarja v pločevinasto streho. Srčni zlom, ki se spreminja v ozdravljeno srce. Zagledaš ljubezen. Kako se pogledata priletna soseda, kot bi se videla prvič. Zenice razširjene. Sončni vzhod. Sončni zahod.

Spuščanje balonov v zrak. Lebdenje v vodi na hrbtu. Prva pesem. Zadnja pesem. Vonj po sveže pokošeni travi. Nabiranje jagod, dokler prsti niso temno obarvani. Zbogom, obsesivne kompulzivnosti. Veselje priseganja. Smeh, ko vse boli. Ampak, tako, dobro boli. Občutje, da si back on track. In ne back to black, kot poje Amy Winehouse. Spet si na pravi poti. Dosežek. Triumf.

Opravičila, ki so sprejeta. Razumevanje, ki izhaja iz odpuščanja. Manj prizadetosti. Več dobrega. Vse je. Poletje je. »Vse bo, samo nas ne bo,« je rada rekla moja nona.

Komentarji: