Vinjeta in občina

Če se človek ne pelje v službo, je vinjeta mrtvi kapital. Lahko leta 2022 računam na popust?
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Občina mojega stalnega bivališča je velika. Ima tudi avtocesto. Ob nakupu vinjete pa me je vendarle prebodla misel, da sem kot potrošnik avtocestnih storitev tokrat morda prikrajšan. Ne bom rekel, da sem kot potrošnik prevaran, ker za prevaro tiči naklep. Sem pa prikrajšan. Za kaj gre?

Če bi rad iz občine stalnega bivališča pripotoval do odcepa Škofljica – ne bi mogel. Bil bi že v drugi občini. In tja ne smem. Odcep Brezovica? Prepovedano, druga občina. Na srečo se lahko pripeljem do odcepa Šmartno pod Šmarno goro. A poti nikakor ne smem nadaljevati proti Gorenjski. Če bi zavil v smeri proti Štajerski, bi se moral z avtoceste odstraniti pri Podgorici. Ne v Podgorici, ki se je nekoč imenovala Titograd, ampak v Podgorici, ki se lahko pohvali z jedrskim reaktorjem. Skratka, za vinjeto sem odštel otipljiv delež mesečnega proračuna, uporab­ljati pa je ne morem.

Natančno sem preučil zemljevid ljubljanske obvoznice. Konec koncev je vinjeta tudi vstopnica na obvoznico. Ali obvoznica na kakšni točki zapusti mejo moje občine? Nisem povsem prepričan, ali bi, če bi vinjeto uporab­ljal za kroženje okrog Ljubljane, storil prekršek. Pri razcepu Malence in izvozu Ljubljana - jug se obvoznica nasloni na mejo občine Škofljica. Bi storil prekršek, če bi se vozil po meji med občino stalnega bivališča in sosednjo občino? Skratka, ali bi bil, če bi se odločil, da bom vinjeto uporabljal za kroženje okrog občine stalnega bivališča, na robu zakona ali bi morda zakon že prekršil?

Dodam naj, da ne čutim posebne potrebe po kroženju po obvoznici. Bi pa, čisto čez palec, sklepal, da je avtocesta speljana čez kakšno četrtino slovenskih občin. Malo je občin, ki se lahko pohvalijo z dvema izvozoma. Če se človek ne pelje v službo, je vinjeta mrtvi kapital. Lahko leta 2022 računam na popust?

Preberite še:

Komentarji: