Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Bolečine v križu in kako se jih znebiti

Ali ste že kdaj doživeli bolečine v križu? Če je vaš odgovor "da", ste v družbi številnih, saj so bolečine v križu peti najpogostejši razlog za obisk zdravnika.
FOTO: Blackbox Center
FOTO: Blackbox Center
23. 5. 2024 | 15:38
27. 5. 2024 | 08:04
11:46

Bolečine v križu prizadenejo od 60 do 80 % ljudi. V Blackbox centru smo za vas pripravili članek, v katerem bomo raziskali vzroke bolečin v križu in predstavili različne metode, ki vam lahko pomagajo zmanjšati bolečino in se osvoboditi te težave.

Pregledali bomo tako preventivne ukrepe kot tudi kurativne metode, ki vam bodo pomagale doseči olajšanje in izboljšati vaše splošno zdravje.

V Blackbox centru smo specializirani za zdravljenje bolečin v križu. V zadnjem času nas obišče vse več pacientov, ki se spopadajo z bolečinami. Če jih imate tudi vi, vas vabimo na brezplačni uvodni posvet.

Kaj so bolečine v križu

FOTO: Blackbox Center
FOTO: Blackbox Center

Bolečina v križu se lahko pojavi kot posledica raznih znanih ali neznanih nepravilnosti ali bolezni, vendar je opredeljena bolj kot simptom in ne kot samostojna bolezen.

Obstajata dve glavni kategoriji bolečin v križu: specifična in nespecifična bolečina.

 • Specifična bolečina v križu je povezana z jasno opredeljenim vzrokom, kot so poškodbe, vnetja ali degenerativne bolezni. Te bolečine se običajno pojavijo po prepoznavnih dogodkih ali stanjih, kot so zlomi vretenc, okužbe ali hernija medvretenčnih diskov.
 • Po drugi strani pa je večina bolečin v križu označena kot nespecifična, saj je le redko mogoče ugotoviti poseben vzrok. Te bolečine so pogosto posledica kombinacije dejavnikov, kot so mišična oslabelost, nepravilna drža, preobremenitev, degeneracija hrbtenice ali biopsihološki dejavniki.

Nespecifične bolečine v križu:

 • Nespecifične bolečine v križu se diagnosticirajo na podlagi izključitve specifičnih vzrokov, običajno s pomočjo anamneze in fizičnega pregleda.
 • Slikovne preiskave niso rutinsko priporočene pri pacientih z nespecifičnimi bolečinami v križu.
 • Večina pacientov z akutnim napadom nespecifičnih bolečin v križu bo okrevala v kratkem času.
 • Priporočajo se izobraževanje in nasveti za ohranjanje aktivnosti pri pacientih z akutnimi ali kroničnimi bolečinami v križu.
 • Pri kroničnih bolečinah v križu sta terapija s telesno vadbo in vedenjska terapija prva izbira, zdravila pa se upoštevajo kot druga izbira.

Kateri so vzroki za nastanek bolečin v križu

VZROKI za nastanek bolečin v križu so pogosto večplastni in se razlikujejo od posameznika do posameznika. Poznamo več vzrokov, ki prispevajo k nastanku bolečin v križu.

 1. Patološki dejavniki: bolečine v križu se lahko pojavijo kot posledica patoloških stanj, kot so zlom vretenc, maligna obolenja, artroza in okužbe. Ti vzroki so manj pogosti, vendar lahko povzročijo hude bolečine in zahtevajo poseben medicinski pristop.
 2. Fizični dejavniki: nepravilna drža, neustrezno dvigovanje bremen, pomanjkanje telesne aktivnosti, slaba vzdržljivost v moči in preobremenitev lahko prispevajo k bolečinam v križu.
 3. Psihološki dejavniki: psihološki stres, depresija in anksioznost lahko vplivajo na pojav bolečin v križu. Emocionalni stres lahko povzroči napetost v mišicah hrbta, kar lahko privede do bolečin in nelagodja.
 4. Socialni dejavniki: poklicne obremenitve, slaba delovna ergonomija in nezadovoljstvo na delovnem mestu lahko prispevajo k pojavu bolečin v križu.

Razumevanje teh vzrokov je ključno za učinkovito obvladovanje bolečin v križu in izbiro ustrezne terapije. Z individualnim pristopom, ki upošteva specifične vzroke bolečin, je mogoče zmanjšati nelagodje, izboljšati kakovost življenja in preprečiti nadaljnje poškodbe hrbtenice.

Če se spopadate z bolečinami v križu, vas vljudno vabimo na uvodni kineziološki posvet z našo ekipo strokovnjakov v Blackbox centru.

Kako preprečiti bolečine v križu

FOTO: Blackbox Center
FOTO: Blackbox Center

Za preprečevanje bolečin v križu in ohranjanje zdravega in močnega križa priporočamo, da upoštevate naslednje smernice:

 • Redna telesna aktivnost: izvajajte telesno aktivnost v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). To pomeni 150–300 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe ali 75–150 minut visoko intenzivne aerobne vadbe na teden. Če niste prepričani glede intenzivnosti vadbe, se posvetujte z nami. Primeri aktivnosti vključujejo hojo, kolesarjenje in plavanje.
 • Vadba proti uporu: Poleg aerobne vadbe priporočamo tudi vadbo, ki krepi mišice. Izvajajte vadbo proti uporu vsaj 2-krat na teden. To vključuje vaje za krepitev mišic telesnega jedra (angl. core excercises), zgornjih in spodnjih okončin.

Za več informacij o izvajanju vaj smo vam na voljo info@blackbox-center.si ali številki 040 169 183 – ekipa Blackbox.

Drugi preventivni ukrepi

 • Ohranjanje zdrave telesne teže: čezmerna telesna teža obremenjuje mišice in sklepe v hrbtu. Zato je pomembno ohranjati zdravo telesno težo z uravnoteženo prehrano.
 • Izobraževanje o zdravem življenjskem slogu: osredotočite se na prenehanje kajenja in izogibanje drugim škodljivim navadam.
 • Pravilna ergonomija delovnega prostora: poskrbite, da so delovna mesta, stoli in mize pravilno nastavljeni, da zagotovite pravilno držo med delom.
 • Upravljanje stresa: izogibajte se dejavnikom, ki povzročajo kronični stres. Posvetite se tehnikam sproščanja in obvladovanja stresa, kot so meditacija, tai či ali dihalne vaje.
 • Zadosten spanec: poskrbite za zadosten spanec, saj lahko pomanjkanje spanja vpliva na bolečino. Priporočeno je od 7 do 9 ur spanja na dan.

Z upoštevanjem teh smernic za preprečevanje bolečin v križu lahko ohranjate zdravje svoje hrbtenice in zmanjšate tveganje za težave v prihodnosti.

Kako se zdravijo bolečine v križu

FOTO: Blackbox Center
FOTO: Blackbox Center
Da bi lahko bolje razumeli zdravljenje bolečine v križu, jih običajno delimo na tri podtipe glede na trajanje bolečine:

 1. akutna bolečina (traja manj kot 6 tednov),
 2. subakutna bolečina (med 6 in 12 tednom),
 3. kronična bolečina (traja 12 tednov ali več).

Ta razdelitev temelji na trajanju bolečine v hrbtu in je koristna pri določanju ustreznega pristopa za obvladovanje in zdravljenje bolečin v križu.

Pri akutni in subakutni bolečini hrbtenice (do 12 tednov) se uporabljajo naslednji pristopi zdravljenja:

 • manualna terapija hrbtenice, ki vključuje manipulacijo in mobilizacijo hrbtenice,
 • segrevanje bolečega predela križa s fizikalnimi agensi,
 • masaže za lajšanje napetosti mišic,
 • izvajanje vaj in vsakodnevnih aktivnosti, ki ne povzročajo bolečine.

V akutni fazi se osredotočamo predvsem na odpravljanje bolečine, zmanjšanje otekline, aktivacijo mišic in preprečevanje atrofije. Pri večini pacientov se akutna bolečina umiri v nekaj tednih. V primeru, da bolečina ne izzveni, lahko govorimo o kronični bolečini.

Pri kronični bolečini, ki traja več kot 12 tednov, se uporabljajo naslednji pristopi zdravljenja:

 • individualno prilagojena in postopna vadba za krepitev mišic in izboljšanje gibljivosti,
 • izobraževanje o tehnikah za obvladovanje stresa in sproščanja,
 • izvajanje vedenjske terapije za spodbujanje pozitivnih sprememb v razmišljanju in obnašanju v zvezi z bolečino,
 • nadaljnja uporaba manualne terapije hrbtenice, vključno z mobilizacijo in manipulacijo.

Pomembno je razumeti, da kronična bolečina zahteva več časa za ozdravitev ali izboljšanje stanja. Pristopi, ki jih uporabljamo pri zdravljenju tako akutne kot kronične bolečine, so vedno celostni in zahtevajo popolno sodelovanje pacienta. Učinkovitost terapije temelji na sodelovanju, kar je pri nas izrednega pomena. Skupaj bomo sledili individualnemu načrtu zdravljenja, ki bo prilagojen vašim potrebam in ciljem.

V Blackbox centru smo specializirani za zdravljenje bolečin v križu. Lahko se naročite na brezplačni uvodni posvet z našo ekipo strokovnjakov za zdravljenje bolečin v križu.

Viri

Bull, F. C., Al-Ansari, S. S., Biddle, S., Borodulin, K., Buman, M. P., Cardon, G., … Willumsen, J. F. (2020). World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour. British Journal of Sports Medicine, 54(24), 1451–1462. https://doi.org/10.1136/bjsports-2020-102955

Casiano, V. E., Sarwan, G., Dydyk, A. M. in Varacallo, M. (2023). Back Pain. V StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Pridobljeno s http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/

Chiarotto, A. in Koes, B. W. (2022). Nonspecific Low Back Pain. The New England Journal of Medicine, 386(18), 1732–1740. https://doi.org/10.1056/NEJMcp2032396

Hartvigsen, J., Hancock, M. J., Kongsted, A., Louw, Q., Ferreira, M. L., Genevay, S., … Lancet Low Back Pain Series Working Group. (2018). What low back pain is and why we need to pay attention. Lancet (London, England), 391(10137), 2356–2367. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30480-X

Low Back Pain - Physiopedia. (b. d.). Pridobljeno 18. 6. 2023 s https://www.physio-pedia.com/Low_Back_Pain


Naročnik oglasne vsebine je Blackbox Center

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine