Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Generacija+

Od jeseni pričakujejo nove uporabnike e-oskrbe

Telekom in Zdus sta ministrstvo zaprosila, da z e-oskrbo omogoči še spremljanje vitalnih funkcij na daljavo, ki jih zdaj ne spremljajo.
E-oskrba na daljavo pri nas še vedno ni dovolj prepoznana in dostopna storitev, kot je marsikje v tujini. FOTO: Bojan Puhek/Telekom
E-oskrba na daljavo pri nas še vedno ni dovolj prepoznana in dostopna storitev, kot je marsikje v tujini. FOTO: Bojan Puhek/Telekom
3. 7. 2024 | 08:00
9:48

V nadaljevanju preberite:

V e-oskrbo na daljavo je trenutno vključenih približno 5000 uporabnikov, ki imajo na svojem domu nameščen varovalni telefon z zvočnikom, mikrofonom in velikim modrim gumbom za klic na pomoč. Pri Telekomu, ki te storitve zagotavlja, pa skupaj z Zdusom, zvezo društev upokojencev, ki je konzorcijski partner v projektu, pričakujejo, da bodo lahko nove uporabnike vklapljali od jeseni.

Potrebe po e-oskrbi so veliko večje, zato sta partnerja v projektu zaprosila ministrstvo za solidarno prihodnost za povečanje števila financiranih uporabnikov za letos, hkrati pa tudi, da prek e-oskrbe omogočijo še spremljanje vitalnih funkcij na daljavo. Pri e-oskrbi s spremljanjem vitalnih funkcij, kar sicer še ni vključeno v projekt e-oskrbe na daljavo, pa uporabnik prejme še merilnike vitalnih funkcij. Ti so povezani z varovalnim telefonom, prek katerega se samodejno prenesejo meritve v medicinsko platformo, kjer jih spremlja zdravstveno osebje, ki skrbi za njegovo zdravljenje. Uporabnik zgolj izvaja meritve, kakor je navajen, vse drugo samodejno opravi sistem.

Po 30. juniju 2025 bo začela veljati pravica do e-oskrbe iz zakona o dolgotrajni oskrbi. Uporabniki so bolj varni in samostojni, svojci pa imajo manj skrbi. Brezplačna e-oskrba omogoča pomoč tudi tistim z nižjimi dohodki.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine