V Sevnici nov avtomobil v projektu Sopotniki

Uporabnike brezplačnih prevozov bodo v Sevnici vozili z novim avtomobilom, ki ga je zagotovila občina.
Fotografija: Po štirih letih izvajanja projekta Sopotnik imajo v Sevnici nov avtomobil. FOTO: Občina Sevnica
Odpri galerijo
Po štirih letih izvajanja projekta Sopotnik imajo v Sevnici nov avtomobil. FOTO: Občina Sevnica

V sevniški občini že štiri leta izvajajo projekt Sopotniki – brezplačni prevozi za starejše, ki so ga zasnovali v istoimenskem zavodu za medgeneracijsko solidarnost, da bi pomagali starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje. Glavni namen projekta je ranljivi populaciji, starejšim od 65 let, omogočiti mobilnost in jim zagotoviti boljšo kakovost življenja z možnostjo dostopa do različnih življenjsko pomembnih storitev, kot so obisk zdravnika, nakup osnovnih življenjskih potrebščin in druge dejavnosti.

Z letošnjim letom je v tej občini delo koordinatorja projekta prevzela sevniška enota posavskega centra za socialno delo. »Projekt Sopotniki je partnerski projekt, pri katerem je ključnega pomena delo, ki ga opravljajo prostovoljci, koordinator je center za socialno delo, občina pa zagotavlja materialno osnovo za izvajanje,« je ob nedavni predaji novega vozila povedal župan Srečko Ocvirk. Poudaril je, da je financiranje programa ena od dejavnosti sevniške občine, kjer si prizadevajo za kakovostno skrb za starejše.

»Novega projekta smo na centru za socialno delo zelo veseli, saj želimo v okviru dejavnosti, ki jih izvajamo, tej ranljivi skupini prebivalstva omogočiti čim večjo informiranost, povezanost in s tem vključenost v širše socialno okolje. Del tega je tudi dostop do različnih storitev, ki jih starejši potrebujejo. Tako bomo storitev brezplačnih prevozov še bolj približali starejšim občanom,« je povedala Marjetka Smolič, vodja sevniške enote posavskega centra za socialno delo. Pri njih poteka tudi dobro utečen program pomoči na domu, tako da bosta obe storitvi pod isto streho omogočali lažjo koordinacijo med obema dejavnostma.

Opozorili so še, da ljudje zaradi epidemije in zaprtja javnega življenja v tem času občutijo še večjo stisko, zato je pomoč različnih institucij, kakršna je tudi projekt Sopotniki, toliko bolj pomembna. V sevniški občini, ki ima več kot 17.000 prebivalcev, je v povprečju na leto okoli 130 rednih uporabnikov brezplačnih prevozov za starejše. Voznikov prostovoljcev je zdaj 13, od tega je redno aktivnih pet ali šest. Ti zdaj starejše vozijo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov. Dosegljivi so na telefonski številki 031 338 187 od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. Za prevoz se je treba vnaprej naročiti.

Komentarji: