Predstavitvena informacija

Doživite romantiko v pravljičnem Salzburgu

Baročno mesto, obdano z mogočnimi gorami, je skupaj z Dunajem ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Avstriji.
Fotografija: Pogled na mesto FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh
Odpri galerijo
Pogled na mesto FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh

Dobre tri ure oddaljeni Salzburg, katerega simbol je trdnjava Hohensalzburg, ki ponuja čudovit pogled nanj, spada na Unescov seznam kulturne dediščine. Sprehod po njem vas bo popeljal skozi zgodovino, obenem pa očaral s številnimi simpatičnimi podrobnostmi.
 

Več kot Mozartovo mesto

Čeprav je Salzburg najbolj znan po Mozartu in znamenitem glasbeno-gledališkem festivalu, je veliko več kot to. Poleg tega, da se ponaša z bogato zgodovino – imenujejo ga tudi oder sveta ali severni Rim –, nekaj novega ponuja na praktično vsakem koraku. Med najbolj priljubljene znamenitosti spadajo trdnjava Hohensalzburg; muzeji, povezani z Mozartom, očarljiva ulica Getreidegasse v starem mestnem jedru in palača Hellbrunn.

Mozartova rojstna hiša FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh
Mozartova rojstna hiša FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh 

Odkrijte kavarniško kulturo in sladke specialitete

Tako kot v vseh večjih mestih po Avstriji je tudi v Salzburgu močno zastopana kavarniška kultura, ki velja za nekakšen nacionalni simbol. Ljudje se radi podružijo ob kavi in čem sladkem, pogosto na ta srečanja tudi pridejo zelo lepo urejeni.

Ena glavnih značilnosti, povezanih s sladkimi dobrotami iz Salzburga, pa so gotovo Mozartove kroglice, ki jih je moč kupiti tudi pri nas. V zlato folijo ovite čokoladne kroglice z marcipanovo, pistacijevo in nugatovo sredico so v poklon najslavnejšemu prebivalcu Salzburga, velikemu skladatelju Wolfgangu Amadeusu Mozartu, nastale prav tam in še danes le tam dobite tiste prave, ročno narejene.

Kavarna Sacher v Salzburgu FOTO: Austria Info
Kavarna Sacher v Salzburgu FOTO: Austria Info


Obiščite najstarejšo avstrijsko kavarno Kaffeehaus Tomaselli ali nasproti ji stoječo kavarno Fürst, kjer so izumili Mozartove kroglice. Ko vam še bolj prija kaj sladkega, pa poskusite lokalno specialiteto Salzburger Nockerl, ki je »nežna kot poljub« in jo postrežejo z marmelado, stepeno smetano ali rdečim ribezom. Ker je zajetna in izjemno nasitna – njena oblika predstavlja tri gore, ki obdajajo Salzburg –, predlagamo, da si jo še s kom podelite. 

Salzburger Nockerl FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh
Salzburger Nockerl FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh

Edinstvena nakupovalna izkušnja

V Salzburgu bodo vse, ki obožujete nakupovanje ali pa le ogledovanje izložb, navdušile trgovinice z družinsko tradicijo v starem mestnem jedru, sodobni dizajnerski butiki, nakupovalni centri s trgovinami priznanih znamk in dizajnerske outlet trgovine na obrobju mesta z odlično ponudbo. Za vsakega se bo našlo kaj, pa četudi le majhen spominek, ki ga boste odnesli domov.

Še posebej izstopajo modne narodne noše, ki jih Avstrijci s ponosom nosijo ob vikendih, praznikih ali drugih posebnih priložnostih. S tem, ko so jih posodobili, so jih namreč približali ljudem. V približno osemstotih trgovinah v romantičnih starih ulicah mestnega središča boste našli še starine, nakit, knjige ali gramofonske plošče. Poleg prvorazredne kakovosti in bogate ponudbe ponujajo tudi kakovostno svetovanje.

Glavni trg FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh
Glavni trg FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh

 

Zimske radosti

Obisk Salzburga je nepozaben v prav vsakem letnem času. Ker je med vami veliko smučarskih navdušencev, je razveseljiv podatek, da lahko obisk mesta združite s smučarskimi počitnicami v Flachauu, do katerega iz Salzburga vozi tudi brezplačni avtobus.

Smučanje v Flachauu FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh
Smučanje v Flachauu FOTO: Tourismus Salzburg Gmbh


Zimski ogled mesta izkoristite za sprehod po zasneženem vrtu Mirabellgarten, vožnjo s kočijo po starem mestnem jedru in seveda obiščite enega najlepših adventnih sejmov v Evropi. Redko katero mesto namreč ponuja toliko zimske romantike kot Salzburg. 

Sanjajte o njem zdaj in ga obiščite pozneje.