Tirolska pravljica tik pod Velikim Klekom

Če za počitnikovanje izberete Gradonno, se boste nemara spraševali, ali se niste znašli sredi raja.
Fotografija: Zunaj so lesene skodle, znotraj razkošno udobje. FOTO: Mitja Felc
Odpri galerijo
Zunaj so lesene skodle, znotraj razkošno udobje. FOTO: Mitja Felc

Medtem ko pri nas tako Nacionalni inštitut za javno zdravje kot uprava za zaščito in reševanje opozarjata na visoke temperature v teh dneh, je pobeg v nekoliko hladnejše, a s soncem prav nič manj obsijane gorske kraje pravšnja izbira za oddih. Če za počitnikovanje izberete Gradonno Mountain Resort v Vzhodni Tirolski, pa se boste nemara spraševali, ali se niste znašli sredi raja.

Ko se pri odcepu glavne ceste iz Lienza proti kraju Matrei na vzhodu avstrijske Tirolske cesta odcepi proti vasici Kals am Großglockner, se po kakšnih 15 minutah vožnje na slabih 1400 metrih nadmorske višine kakor gobe iz objema zelenih gozdov kažejo obrisi gorskega (luksuznega) kompleksa. Ta obsega hotel s štirimi zvezdicami, oplemeniten z dodatkom superior, in luksuzne apartmaje. Vse so zastavili tako premišljeno in hotelski kompleks s takšnim stilom umestili v naravo, da so prejeli že več različnih nagrad. A, kot izpostavlja Martha Schultz, operativna vodja družinskega podjetja Schultz, lastnika in investitorja, so za njih daleč največja nagrada gostje. Ti pa se v večini vračajo. Razlogov za »povratništvo« je res veliko.
 

Pozorni na vsako podrobnost

Družinsko podjetje Schultz je za čudovit hotel z bazeni, velnesom, savnami, masažnimi sobami, fitnesom, otroškim prostorom in vsem drugim, kar pritiče takšnemu kompleksu, ter za 42 počitniških hiš Chalet odštelo več kot 45 milijonov evrov. V preprosti, a hkrati inovativni arhitekturi kot glavni material prevladuje les, domača smrekovina. Zato imajo tudi hotelske sobe svojevrsten vonj, ki – znanstveno dokazano – blagodejno vpliva na ugodno spanje. V kakšne podrobnosti so šli pri načrtovanju, je dovolj zgovoren že podatek, da so LCD-zasloni v sobah preprogramirani, da v tako imenovanem času pripravljenosti ne gori niti lučka na okvirju televizije, saj si želijo, da gostje pri njih nimajo prav nobenega motečega dejavnika.

Čeprav so bili lokalni prebivalci sprva skeptični, da bo sredi njihove neokrnjene narave zrasla betonska džungla, zdaj priznavajo, da so s tem pridobili prav vsi, saj je zaspana in zapostavljena gorska vasica doživela turistični razcvet, kompleks pa niti malo ne skazi pokrajine in so ga prav neverjetno zakamuflirali med zelenje. Direktor hotela Thomas Krobath pravi, da z domačini tesno in odlično sodelujejo, pri njih kupujejo tudi veliko dobrot, saj stavijo na lokalno pridelano hrano. »Pri nas je izbira hrane res velika, a se držimo načela lokalnega in trajnostnega razvoja,« izpostavi. Kulinarika je pravzaprav še en kamenček v mozaiku preživljanja počitnic v Gradonni.

Ne le notranjost, tudi zunanja okolica Gradonne impresionira. FOTO: Mitja Felc
Ne le notranjost, tudi zunanja okolica Gradonne impresionira. FOTO: Mitja Felc


Že sam kompleks je tako svojevrsten in čudovit, da je sam po sebi razlog za obisk, ko se ta združi še z lepotami narave, pa res lahko govorimo o raju pod soncem. Če so zimski dnevi za ljubitelje belih strmin, so poletni rezervirani za hribolazce in kolesarje. Tudi za spustaše (downhill) so poskrbeli, saj je od zgornje postaje tamkajšnje kabinske žičnice do srednje speljana čudovita trail steza. A četudi niste adrenalinski tip človeka, je možnosti za kolesarjenje na pretek, predvsem če ste ljubitelj gorskega kolesarjenja. Namig: da bo šlo tistim z manj kondicije in moči navkreber lažje, posezite po e-gorskem kolesu. Izkušnja bo neizmerno dobra.
 

Adler Lounge

A sta med aktivnostmi na vrhu pohodništvo in gorništvo po visokogorskem svetu narodnega parka Visoke Ture (Hohe Tauern). Ta se razteza čez Koroško, deželo Salzburg in Vzhodno Tirolsko ter spada med največje narodne parke v Evropi. Gorska pokrajina je zaznamovana z več kot 300 tritisočaki, prostranimi gorskimi travniki, ledeniki in hrumečimi slapovi. Tu ima svoj dom približno 10.000 živalskih vrst, med njimi gamsi, svizci, planinski orli in brkati seri. V tem edinstvenem svetu so številne pohodniške poti – njihova mreža z gorskimi vzponi obsega okrog 4300 kilometrov. Samo ožje pohodniško območje obsega 250 kilometrov poti – od res preprostih do zelo zahtevnih. Mimogrede, poti so presenetljivo dobro označene s kažipoti.

Veličasten razgled na streho Avstrije, njihovo najvišjo goro Großglockner (Veliki Klek), ki se dviga 3798 metrov nad morjem, in številne druge vrhove je pri kabinski žičnici Adler Lounge, skoraj 2500 metrov nad morsko gladino. Ne gre le za strojnico žičnice, temveč Adler Lounge ponuja še vrhunsko restavracijo in luksuzne nastanitvene apartmaje. Vse to z veličastnim razgledom na okoliške vršace.

Ko se v Gradonni noč prevesi v dan in skozi velika okna opazujete naravo, je dobesedno tako, kot je rekla hrvaška kolegica: »Morala sem se uščipniti, da sem spoznala, da je to resničnost, in ne sanje.«

Komentarji: