Bo najstnik postal prvi milenijski svetnik?

Carlo Acutis, ki je leta 2006 pri 15 letih umrl za levkemijo, bo najverjetneje postal prvi svetnik v tem tisočletju.
Fotografija: Carlos Acutis je iz nebes čudežno ozdravil brazilskega fanta. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Carlos Acutis je iz nebes čudežno ozdravil brazilskega fanta. FOTO: Wikipedia

Fant, ki je z družino živel v Milanu, je bil kljub mladosti predan veri, ki jo je širil po internetu, po ugotovitvah Rimskokatoliške cerkve pa je poskrbel tudi za čudežno ozdravitev. Z njegovim posredovanjem iz nebes je namreč neki brazilski deček, ki je zbolel za redko boleznijo trebušne slinavke, leta 2013 ozdravel.

V Assisiju so Carla Acutisa v soboto razglasili za blaženega in je najverjetneje najmlajši sodobnik, ki je dobil ta naziv. To pa hkrati pomeni, da ga od razglasitve za svetnika loči le še en korak. Načeloma bi cerkvena oblast morala potrdili še en čudež, ki se je zgodil z njegovim posredovanjem. Morda pa tudi ne, saj papež Frančišček v nekaterih primerih pri tem menda ni vztrajal. Ceremonija je potekala v znameniti baziliki sv. Frančiška, na njej so odkrili tudi fantov portret. »Carlo je internet uporabljal v službi evangelija, da bi dosegel čim več ljudi,« je povedal kardinal Agostino Vallini, cerkveni predstavnik Enzo Fortunato pa je omenil, da so se mladi ljudje kljub prizadevanjem naveličali bogoslužja, ki morda ni čisto v skladu s sedanjimi časi.

Kandidat za svetnika se je rodil leta 1991 v Londonu italijanskim staršem, a se je družina kmalu preselila v Milano, kjer je fant preživel večino svojih let. Navdušen je bil nad računalniki in programiranjem, različnim cerkvenim organizacijam je rad pomagal pri vzpostavitvi in delovanju spletnih strani. Sodeloval je tudi v cerkvenih dobrodelnih projektih in pomagal brezdomcem. »V njem je bila neka naravna nagnjenost do božanskega,« je novinarjem povedala njegova mama Antonia Salzano.

Komentarji: