Britanska kriminalka v slovenskih Alpah

Na knjižne police je prišla nova kriminalka avtorice Fione Erskine, v kateri nastopa glavna junakinja Jaq Silver.
Fotografija: FOTO: Twitter
Odpri galerijo
FOTO: Twitter

Inženirka Fiona Erskine je izdala prvi roman The Chemical Detective, ki se dogaja v zasneženih pobočjih Slovenije. Pripoveduje o strokovnjakinji za eksplozive Jaq Silver, ki skrbi za (ne)varnost plazov v slovenskih Alpah.

Dr. Silver odkrije operacijo mednarodnega kemijskega tihotapljenja, zaradi česar postane žrtev groženj, lažnih obtožb in je prisiljena v beg. Svojo znanstveno ostroumnost uporabi za oceno nevarnih situacij ­– naj bodo te izračun vodoravne poti, ki ji pove, kako varno in s kakšno hitrostjo je treba skočiti z roba pečine ali kako najti najvarnejši del skalne stene za spust z vrvjo glede na opazovanje sprememb flore, ki jih povzročijo nihanja pH-vrednosti prsti.


Ženska različica Jamesa Bonda


Urednica strokovne revije Chemistry World dr. Aurora Walsh je ocenila, da je roman razburljiva zgodba, ki poteka hitro, a je na trenutke pretirano zapletena. Dober primer metafore za to knjigo je doktoričina torba: pisateljica navede 45 predmetov, ki jih najdemo v nahrbtniku inženirke, med njimi so kljunasto merilo, brusilni papir, zložljivi zmaj, katapult, prva pomoč in vrečke vroče čokolade. Poleg tega je v romanu veliko spletk, ki vodijo bralca z lokacije na lokacijo, a je včasih težko slediti vsem osebam in njihovim motivacijam ter preteklosti.

Britanka Fiona Erskine je doma iz mesta Teesside v severovzhodni Angliji. Zaradi službe veliko potuje in preživi dolge ure na letališčih. »Na letalo je najlažje čakati s knjigo v rokah. Ker obožujem dobre kriminalke, sem sčasoma opazila, da primanjkuje ženskih junakinj. Zakaj jih ni tam zunaj, kjer rešujejo zločine in svet? Kje so ženske različice Bourna, Reacherja, MacGyverja in Bonda?«

Komentarji: